24
nov.

Dia d’Acció de Gràcies

El Dia d’Acció de Gràcies és una tradició nord-americana que s’escau el quart dijous de novembre (enguany cau el 24). Com bé diu el seu nom és un acte d’agraiment, concretament pels fruits de la collita. La llegenda diu que pretén commemorar els gest dels nadius nord-americans envers els primers colonitzadors i que es va celebrar per primer cop l’any 1621, a Plymouth (Massachusetts).

Els pelegrins ho van celebrar amb els wampanoags, una tribu d’indis americans que, juntament amb l’últim patuxet supervivent, els havien ajudat a superar l’hivern anterior donant-los menjar en aquella època d’escassetat, a canvi d’una aliança i protecció contra la tribu rival dels narragansett.

Consisteix en un àpat abundós elaborat amb aquests productes i on té un paper principal el gall dindi. Aquesta au es presenta rostida i farcida amb una massa feta de pa de blat de moro i sàlvia i s’acompanya tradicionalment amb una gelea o salsa de nabius vermells. A més, se solen servir addicionalment mongetes tendres, moniato i puré de patata amb gravy, que és una salsa feta del suc del gall dindi. També se sol servir una gran varietat de postres, essent el pastís de carbassa, el de nou pacana i el de poma els més típics.

A Europa, i tampoc en particular a Andorra ni en altres punts de la geografia catalana, no existeix aquest costum i per aquestes dates no hi ha —que sapiguem— cap celebració de signe similar. Hi ha les festes de la verema, que vindrien a ser una acció de gràcies dedicada a una collita especialitzada, i tradicionalment se celebrava la finalització de la sega dels cereals, que era una feina que comportava la col·laboració de tota la comunitat en un esforç intens i que assegurava —si tot anava bé— la substistència per a l’hivern.

El mateix devia passar, i potser encara ho fa, arreu del continent amb les collites dels productes essencials per a cada poble. Però gairebé totes aquestes festes s’esdevenent abans, entre l’estiu i el começament de la tardor. En canvi, sí és tradició a casa nostra fer una au de corral farcida i rostida —gall dindi, pollastre, ànec…— per Nadal. El farcit sol ser de botifarra, prunes i pinyons.

El significat de la festa d’Acció de Gràcies és bonic: agrair la generositat de la natura i aplegar tota la família al voltant de menges gustoses, preparades amb tota la cura. Però des del Vell Continent es faria estrany passar-nos el dia cuinant i guarnir la taula amb les millors gales dos cops tan seguits; pa potser per això no ha arrelat a casa nostra com sí que ho ha fet Halloween.

The first Thanksgiving, Jean Leon Gerome Ferris, 1621

Fes el teu comentari