fbpx

09
ag.

El vi en rosa

Parafrasejant la cançó, quan me’l duc a la boca i em parla baixet, veig la vida de color rosa. I és que un bon rosat aporta sensacions i acompanya plats com no ho pot fer ni un blanc ni un negre. Sí, el rosa està de moda. I ha vingut per quedar-se.

Fa uns quants anys que s’observa un doble fenòmen pel que fa als vins rosats: un, van tenint cada cop més presència en els mostradors dels cellers i supermercats, i dos, es van aclarint progressivament. Aquests dos fets tenen a veure amb un prejudici que finalment i afortunadament ens comencem a treure de sobre: que els vins rosats són l’últim graó de la jerarquia enològica (fins i tot per sota dels blancs), que no són ni carn ni peix i que són per a les dones i els joves.

Tot això, digue’m-ho ben alt, és mentida. A França porten dècades fent molt bons vins rosats, especialment a la DO —bé, ells en diuen AOC: appellation d’origine contrôléeCôtes de Provençe, però també a Côtes du Rhône, Bourgogne o Val de Loire. I és que no: no es fan barrejant vi negre i vi blanc, com alguns creuen, sinó que es fan deixant que el suc del raïm, que és sempre blanc sigui quina sigui la varietat, maceri un temps determinat amb les pells, que és on hi ha els tanins. Així que crear un rosat —si es fa com cal— és tant o més difícil que elaborar un negre.

És veritat, però, que acostumen a ser vins amb menor graduació i que per aquest motiu poden ser la porta d’entrada al món del vi per a alguns. I també que són menys intensos en aroma i gust, cosa que els fa ideals, servits ben frescos, per degustar-los a l’estiu.

Hem triat tres rosats d’una àmplia gamma de colors i de diferents qualitats. Comencem per un vi senzill, que pot fer una funció similar a la d’un lambrusco o fins i tot a la d’un refresc, i seguim amb vins de complexitat i elegància creixent. És només un punt de partida. Si us hi aficioneu veureu que els matisos del rosat —de colors, d’aromes i de gust— són infinits.

CRESTA ROSA

CELLER
Cadelamsa

REGIÓ
DO Empordà

VARIETATS
Ull de llebre, merlot i cabernet sauvignon

ALCOHOL
12%

VOLUM
0,75 cl

NOTA DE TAST

COLOR
Rosa intens, amaduixat.

NAS
Afruitat i avainillat.

BOCA
És un escumós de bombolla viva. Fresc, lleuger, amb maduixa i cirera.

MARIDATGE
Arrossos, pasta, peix.

MERLOT DE LLÀGRIMA

CELLER
Alsina & Sardà

REGIÓ
DO Penedès (ecològic)

VARIETATS
Merlot

ALCOHOL
12,5%

VOLUM
0,75 cl

NOTA DE TAST
COLOR
Rosa pàl·lid, amb reflexos ataronjats i de palla.

NAS
Gerd, cirera i un toc de llaminadures.

BOCA
Sec, aspre, amb final llarg.

MARIDATGE
Assossos, marisc i carns blanques.

PÈRE ANSELME

CELLER
Brotte

REGIÓ
AC Côtes de Provençe

VARIETATS
Garnatxa i syrah

ALCOHOL
13%

VOLUM
0,75 cl

NOTA DE TAST
COLOR
Rosa lleuger, blanquinós i brillant.

NAS
Préssec, components cítrics i un deix d’herbres aromàtiques.

BOCA
Fresc i sec, amb el punt just d’acidesa.

MARIDATGE
Amanides, peix i aviram.

Fes el teu comentari