Bdgust un projecte sociocultural i gastronòmic que aposta per la Responsabilitat Social Corporativa i la Sostenibilitat.
En el programa d’aquesta setmana Els Matins de la Nacional ens ha acompanyat Dolors Martínez, representant de l’empresa d’inclusió social de càtering Bdgust sota el paraigües de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell, destinat a donar servei sociolaboral a celebracions empresarials, actes de presentació, esdeveniments socials, entre altres.
Dolors ens ha fet cinc cèntims de com va néixer el projecte a través d’i&i serveis i quina ha estat la seva evolució dins del marc dels afers socials i la gastronomia al país.
Com està estructurat tot això? El paraigües diguéssim que és la fundació, de la fundació hi ha una vessant que s’encarrega de donar sortida laboral als usuaris de la fundació i aquí neix i&i del que forma part Bdgust.
A la fundació hi ha tres grans serveis que donen atenció a la persona. Un és el servei d’atenció a l’adult i a l’envelliment, i aquí tenim programes i serveis com la residencia l’Albó, el programa de vida independent, el servei de centre de dia, servei d’atenció a la infància i l’adolescència que són bàsicament els programes educatius i de suport que es donen a les escoles. I, finalment hi ha el paraigües del servei sociolaboral que, inclou actualment tres programes i recull el cicle vital laboral de la persona des de que deixa l’escolaritat obligatòria fins que arriba a la reinserció laboral en el món ordinari o bé en un entorn més protegit. Llavors, d’aquests tres serveis un és i&i que és l’empresa d’inclusió sociolaboral. Actualment, és una empresa que dona feina a setanta sis persones i que estan treballant en alguna de les nostres cinc línies de negoci, una d’elles el servei de càtering Bdgust.
Els seus orígens és remunten ara fa set o vuit anys, quan nosaltres gestionàvem el bar sociocultural de la Llacuna i allà oferíem petits refrigeris, begudes, entrepans, etc. En la petita sala d’actes que hi ha allà, de tant en tant hi havia esdeveniments, xerrades i alguna vegada ens havien demanat preparar alguns càterings, pica pica i demés. La cosa va anar a més i mica en mica ens demanaven, aquest mateix servei fora i la demanda era tal que finalment ens proposem poder crear aquesta línia de negoci, tenint en compte que ja contàvem amb una cuina centralitzada a la Fundació i la gran despesa, ja estava feta i això ens permetia a través d’aquesta cuina centralitzada en oferir el servei de càtering.
Tot això si no vaig equivocat era sobre el 2019, el naixement… i per desgracia de tot, ens va enganxar una pandèmia de per mig on els serveis de càtering i restauració van quedar tallats de socarrell i us va afectar de ple al 100%, us ha costat de superar?
Si, perquè al final totes les línies van quedar aturades, però la majoria als quatre dies van començar mica en mica a recuperar-se però és veritat que el servei de càtering ha estat aturat durant molt temps. Va ser al maig de 2022 que vam tenir el primer servei de càtering després de dos anys i mig. Ara estem en plena remuntada i podem dir que la gent tenia ganes. Més o menys estem recuperant la línia que teníem prepandèmica, ajustant-nos a les demandes i amb la idea de continuar creixent.
Parlaves de que hi ha setanta treballadors, en la línia aquesta del BdGust, del servei de càtering, quanta gent teniu treballant?
El servei de càtering té una particularitat que és, un tema molt puntual. Nosaltres no tenim càtering tots els dies ni totes les setmanes i, a vegades, hi ha mesos que tampoc tenim càtering. Llavors, és una situació que quan es planteja, es fa d’una manera molt puntual i, amb una intensitat de treball molt important. Per tant, quan nosaltres tenim un càtering, acostumem a treballar amb set o vuit persones. Aleshores, qui forma l’equip? Tenim fixe a una treballadora que està contractada específicament per al càtering, que desenvolupa la seva activitat a la cuina centralitzada i que, quan no hi ha càtering dona suport a les activitats de cuina habituals. També comptem amb tres, quatre persones que poden donar suport a la línia de càtering de manera puntual. Són persones que estan treballant en alguna de les altres línies que nosaltres tenim i que, quan hi ha un càtering, es desplacen per fer l’activitat. Cal dir que, hem format a totes les persones perquè tothom estigui preparat per donar resposta en aquest tipus de serveis. També tenim el suport puntual del cap de cuina i un monitor laboral que és el que organitza tota la logística del càtering (elaboració, suport, muntatge, decoració, etc).
Els treballadors que estan treballant actualment a Bdgust, què els hi aporta aquesta feina, què creus que els hi dona de més o de diferents en altres tasques que se’ls hi pugui encomanar?
Aquesta pregunta m’he l’han fet alguna vegada, segurament el que aporta una feina a una persona amb discapacitat és el mateix que em pot aportar a mi o et pot aportar a tu. Potser amb matisos, perquè segurament les persones amb discapacitat tenen menys oportunitats i per tant, és molt benvinguda qualsevol oportunitat que se’ls hi pugi donar. Llavors, una feina t’estructura el dia, t’ofereix horaris, organització del teu dia, t’aporta una independència econòmica, millora l’autoestima de les persones, etc. A més, nosaltres adaptem les tasques de manera que la persona pugui desenvolupar sabent que pot fer plenament aquella activitat i la satisfacció d’una una feina ben feta és molt gran per una persona amb discapacitat o qualsevol altre persona. També, una persona que està en situació laboral ocupada té més oportunitats de fer relacions socials, d’ampliar la seva xarxa de contactes, té un rol social… al final tot un conjunt de coses que li aporten a les persones amb discapacitat però també a les persones com tu i com jo que tenim una feina que ens agrada.
Perquè això, és una formació, és una feina? Les persones quan surten d’aquí poden treballar en una altre empresa de càtering o treballaran sempre aquí?
A Andorra, des de Fundació vam signar un conveni de col·laboració amb Govern, a través del departament de treball, que totes les persones que recerquen feina en un entorn ordinari, passen per al Servei d’Ocupació, i allà hi ha un equip especialitzat que atén a les persones amb discapacitat- Clar, no tothom pot estar en una situació ordinària de treball perquè, o no aguanten una jornada, o acaben perdent feines, tenen més necessitats de suport i al final, per les seves característiques, hi ha persones que necessiten un entorn de treball més protegit. En aquest cas, és quan des del Servei d’Ocupació se’ns deriven a la nostra empresa, que som una empresa que ofereix un entorn més protegit adaptant jornades, tasques, entorn etc. És tota una adaptació a mida que garanteix que les persones es pugin mantenir en el lloc de treball.
Anem a parlar una mica del que oferiu. Quins són aquets serveis que Bdgust ofereix a nivell de càtering?
Mira, nosaltres bàsicament oferim un servei de càtering que és un menú fred i elaborem productes salats i dolços. Llavors, hi ha dos maneres de confeccionar una mica el menú que vol el client, o bé amb una sèrie de productes que nosaltres tenim i per tant, el client es forma el seu menú o, partim d’un pressupost tancat. Nosaltres tenim un tracte molt directe amb el client i ajustem, parlem amb ell perquè el que volem és donar resposta a les seves necessitats donant un tracte molt proper. També tenim dos menús, un com és estàndard i un altre més especialitzat i per tant, els preus també varien en funció de si és una cosa o una altre. Val a dir que no tenim una carta de menús especial però si que introduïm productes que són aptes per vegetarians i per celíacs, perquè tothom pugi sortir d’un esdeveniment havent menjat alguna cosa, fet que agraeixen molt.
Per acabar, tipologia del client… Treballeu per a institucions però també per a empreses privades i particulars.
Els nostres clients tant poden ser empreses públiques, privades, grans, petites, clients particulars. Al final el nostre client és tota aquella empresa o persona que vulgui donar resposta a la Responsabilitat Social Corporativa i a la Sostenibilitat. Pensem que és important aquest valor de ser responsable amb la societat i, un valor afegit del nostre càtering és que està fet amb el suport de persones amb discapacitat. Per tant, motiva a les empreses a l’hora de col·laborar amb el nostre càtering i potser no amb un altre. Evidentment, amb la qualitat de servei que toca, ajustant els preus en el seu moment. També, hem apostat per oferir un servei Ecofriendly, reduint els plàstics, els envasos individuals, etc.
Només queda una cosa, com podem contactar per demanar pressupost, per demanar-vos un servei, a través d’una web o un telèfon?
Si, tenim un email que és bdegust.and@gmail.com també través dels nostres telèfons del local de Sant Julià que és 737664, el telèfon del monitor responsable del càtering que és el 644092. Sinó el telèfon de fundació que tothom coneix i on es fan les derivacions oportunes.
Podeu escoltar l’entrevista al nostre Spotify