fbpx

Menjat Andorra

CityXerpa: “El COVID-19 està canviant el sistema de consum de manera radical i sense precedents”

En la ronda d’entrevistes amb representants del sector de la restauració a Andorra és el torn de parlar amb CityXerpa, l’única empresa del país que fa servei a domicili de diferents proveïdors (de menjar i d’altres productes) mitjançant una aplicació mòbil. Es tracta d’un servei bàsic però que s’ha vist profundament alterat per la situació de confinament, com ells mateixos ens expliquen.

Com us ha afectat la crisi del coronavirus? El vostre sector és dels pocs que manté l’activitat i fins i tot la veu créixer, però alhora molts dels establiments amb qui treballeu han decidit no fer servei…

La situació de confinament l’estem vivint de la millor manera que podem per donar servei a tothom qui ho sol·licita. La realitat de les famílies ha canviat radicalment amb el confinament i això ha fet que ens haguem trobat pics de demanda que els nostres clients habituals estan notant i que ens han exigit un esforç suplementari i alguns canvis d’organització. És cert que hi ha establiments amb els quals treballem normalment que ara estan tancats. Tenir obert un restaurant sense clients presencials té un cost molt elevat. CityXerpa ha permès pal·liar una petita part la despesa d’aquests negocis, com a mínim mantenint cuines obertes. No té res a veure amb una situació normal, però estem humilment contents de contribuir a donar servei tant als restauradors com a les famílies, que poden gaudir d’àpats de restaurants amb una certa normalitat.

Atesa la situació actual i coneixent les restriccions establertes pel Govern d’Andorra sobre els establiments de restauració arran del confinament, molts restauradors s’han trobat en la situació de no poder oferir el servei de lliurament a domicili. Els restauradors que estan en aquesta situació, us han demanat ajuda en aquest sentit?

No només hi ha hagut restauradors que s’han posat en contacte amb nosaltres per trobar una sortida a la situació de tancament actual, també hem tingut peticions d’altres comerços als quals podríem oferir un servei per obrir telemàticament i començar a facturar. Ho entenem i tenim ganes d’ajudar-los com fem amb altres establiments que ja treballaven amb nosaltres. CityXerpa és una empresa jove i oberta als canvis, com estem demostrant des de l’inici, i estem preparats per adaptar-nos a qualsevol eventualitat. Al mateix temps, estem atents a les disposicions governamentals sobre la crisi actual per fer compatible el servei als comerciants i la població amb la regulació que hi hagi a cada moment. 

Han augmentat gaire les comandes de menjars preparats? I les de productes d’alimentació de supermercats?

Com hem comentat, la realitat de consum ha canviat radicalment, això ha fet que tinguéssim pics de demanda alts en comandes de supermercat i alimentació que ens han exigit un esforç suplementari i canvis d’organització.

Quin protocol heu establert per evitar el contagi tant per als treballadors com per als clients?

La prioritat de CityXerpa és la salut de les persones, tant dels clients com dels treballadors. Per això, assumint la responsabilitat que ens pertoca i entenent la importància de la continuïtat dels nostres serveis, hem establert un protocol extrem de mesures d’higiene per minimitzar el contacte entre els partners, els xerpesi els clients. Pel que fa als establiments, tots els que estan adherits a l’apphan de complir mesures estrictes d’higiene a totes les zones de treball. Igualment, s’han extremat les verificacions en el fet que les comandes surtin del local ben segellades i s’han establert protocols per minimitzar el contacte personal a l’hora de recollir cadascuna de les comandes. En relació amb els xerpes, estem en comunicació permanent amb el nostre equip, difonent les recomanacions i protocols de seguretat i higiene disposats per les autoritats, les maneres de cuidar-se i cuidar de la nostra comunitat. Tots els repartidors treballen de manera independent i individual mitjançant la nostra aplicació de repartidors evitant qualsevol contacte entre ells. 

Els xerpesrecullen les comandes i fan les compres de supermercat amb guants de làtex i mascareta, revisen que les bosses de les comandes estiguin ben segellades, deixen les comandes a les portes o els replans dels clients, piquen el timbre i es retiren a una distància mínima de dos metres. Així evitem el contacte entre repartidors i clients. I, finalment, els clients de CityXerpa ja saben que mitjançant la nostra plataforma en cap moment hi ha contacte “persona a persona” i que el pagament es fa de manera digital a través de l’app. A més, durant el procés de compra i en el moment del lliurament informem els nostres clients de les mesures establertes, per exemple, el distanciament que han de respectar amb el xerpa.

Quines altres mesures excepcionals heu adoptat per fer front a aquesta situació?

Des de l’inici del confinament ens vam proposar aportar el nostre granet de sorra, no només per facilitar la vida als nostres clients, sinó també per contribuir amb la nostra feina a millorar la situació que vivim. Per exemple, tenim oberta a la nostra aplicació una col·lecta de fons que hem organitzat juntament amb la Creu Roja destinada al col·lectiu més afectat per la situació. D’altra banda, el cost dels enviaments de farmàcia corre a càrrec nostre i oferim el transport gratuït de menjar al col·lectiu de sanitaris i les forces de seguretat del país, entre altres accions que estem plantejant.

Com creieu que el coronavirus afectarà el vostre negoci a mitjà i llarg termini? Amb quins escenaris treballeu?

El COVID-19 està canviant el sistema de consum de manera radical i sense precedents dia a dia. Ningú pot preveure com serà el futur i això fa que els escenaris siguin molts. Ja fa temps que CityXerpa treballa per ser una plataforma de servei no només per als restaurants i els supermercats, sinó també per a qualsevol altre comerç andorrà que vulgui vendre els seus productes dins i fora d’Andorra. Tenim la tecnologia i un equip de treball amb experiència, i pensem que pot ser una opció molt positiva de futur per al comerç del nostre país. Ara cal analitzar totes les opcions possibles amb els responsables corresponents. En tot cas, com la resta d’andorrans, el que ens agradaria és tornar a la normalitat tan aviat com puguem i poder oferir el nostre servei com un valor afegit per a l’economia andorrana.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt