Jordi Pujol és el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), entitat que des de 1961 defensa els interessos del sector de l’hostaleria i la restauració del principat. L’associació ha recollit les inquietuds dels empresaris davant la crisi del coronavirus i les ha traslladat a l’administració, i ha emprès diverses iniciatives que Pujol ens desglossa en aquesta entrevista.
La UHA representa 43 restauradors de característiques molt diverses. Quina és l’estimació de l’afectació per al sector tant per al trimestre com per al global de l’any?
Ara mateix tenim el 100% dels establiments tancats per decret i algun està fent venda a domicili. De moment cap dels nostres associats ens ha comentat que la seva idea sigui de no tornar a obrir. Al segon trimestre la facturació ha sigut zero. Al tercer i quart esperem anar facturant i per al conjunt de l’any creiem que la facturació serà del 20 o 25% de la de 2019.
La problemàtica principal és tenir despeses i no ingressos, però hi ha altres situacions que afectin o bé el global o bé una part dels restauradors?
Evidentment, el principal problema és tenir els negocis tancats i haver d’assumir la major part de les despeses. Una altra de les preocupacions dels restauradors és com es prendran els clients les mesures que hauran d’aplicar els establiments un cop es permeti la reobertura.
Suposem que en el si de la UHA s’ha produït un debat intern sobre les possibles solucions a la crisi. S’ha arribat a algun consens sobre mesures a aplicar?
Des de l’inici de la crisi sanitària, la UHA ha tramés a Govern les mesures que creiem necessàries perquè els nostres establiments puguin sobreviure el tancament i puguin encarar l’obertura amb certa garantia (suspensions de contractes temporals, reduccions de jornades, coresponsabilitat en les despeses fixes dels establiments…). S’ha complert a mitges, ja que nosaltres demanàvem que s’apliqués en data d’1 d’abril, tenint en compte que des del març no s’ha ingressat res i que hem hagut de garantir dues mensualitats dels salaris dels nostres treballadors.
La previsió a hores d’ara és que els restaurants puguin reobrir a mitjan maig (fase 3 del desconfinament). Sabeu en quines condicions?
Tant de bo sigui cert i puguem obrir al maig. Estem treballant amb el Ministeri de Turisme per crear una guia a seguir per tots els establiments turístics. S’hauran de complir moltes mesures d’aforaments, manipulació d’aliments, horaris, etcètera. La confecció d’aquest document és bàsic i serà complexa. Per això creiem que parlar del maig és optimista.
El client tindrà ganes d’anar de restaurants o dominarà la por a ajuntar-se en llocs públics?
Fal·lera per anar als restaurant no n’hi haurà, no oblidem que aquesta és una crisi sanitària però també econòmica. Primer, la gent necessitarà entendre que els restaurants s’adaptaran i compliran totes les mesures de seguretat. I després, també hi ha una part del públic local que presumiblement no tindrà la capacitat d’anar de restaurants i que haurà de dedicar el seu pressupost a altres finalitats.
Quines iniciatives està impulsant la UHA durant el confinament?
Hem intentat que la gent no es desconnecti, que encara que tinguem el sector aturat vagi recordant que un cop tot passi els restaurants tornaran a obrir. Hem organitzat concursos aprofitant que sovint quan ets a casa i tens temps busques distraccions i la cuina n’és una. També hem intentat fer arribar propostes als nostres restauradors tant de cursos en línia com de productes de neteja i de protecció enfocats a una propera obertura. També ens hem posat al servei del Govern, tant els hotelers com els restauradors, col·laborant en campanyes de recollida d’aliments per a la Creu Roja.
Creieu que es produiran canvis permanents pel que fa als hàbits de consum?
És difícil preveure si el mon tornarà a ser com abans i més en el sector de la restauració. Cada cop que hem tingut una crisi ens ha costat molt i aquesta és especial, és sanitària; fins ara aviem viscut crisis “només” econòmiques. Per això ara el que ha de prevaldre és la seguretat de les persones. Pel que fa al tema econòmic, a mesura que passin els mesos la gent anirà recuperant paulatinament poder adquisitiu.
El servei a domicili seguirà sent important després del confinament?
No tothom tindrà la mateixa percepció de seguretat pel que fa a tornar a fer vida social, de manera que preveiem que aquest servei seguirà essent molt important en els pròxims mesos.
Aquesta crisi pot ser una oportunitat per reinventar-se?
Cada cop que hi ha una crisi toca reinventar-se. És moment de fer un salt en l’ús d’eines digitals, sobretot. Aprofitar les obligades mesures sanitàries per actualitzar o implementar aquestes eines generarà confiança als clients. El que és clar és que toca fer reseti adaptar-nos al que marquin les necessitats dels clients en els pròxims temps.