A l’estiu, amb una mica de sort, hem fet vacances, hem anat mig despullats, hem menjat i begut a cor què vols, hem fet el mandra, hem escampat la boira i ara ens toca treure’ns la sorra d’entre els dits dels peus, posar-nos de nou el vestit-jaqueta o la granota i tornar a ser productius. Comença un nou curs i, amb ell, ens fem nous propòsits.
Si estàs llegint aquesta revista hi ha la possibilitat que un d’aquests propòsits sigui aprendre a cuinar d’una vegada per totes. Si és així, continua llegint: t’expliquem diferents opcions per fer-ho realitat.
Amics i familiars
Si a casa teva o a casa els pares hi ha algú que cuina de perles, enganxa-t’hi com una paparra. Ulls i orelles ben oberts. I si no vols resultar una càrrega —i vols aprendre de veritat— ofereix-te per picar cebes i pelar patates. No es pot ser cuiner sense haver estat abans ajudant de cuina!
Llibres de receptes
Qui diu llibres diu blogs, vídeos de YouTube i tiktoks. Es tracta de seguir les receptes que ens interessen pas a pas, tastar-les, llençar-ho a les escombraries i repetir el procés tants cops com calgui fins que el resultat sigui comestible. Però que una o dues receptes surtin bé no ens converteix automàticament en xefs acreditats. Algú que aspiri a dominar realment els fogons hauria d’agafar un llibre de cuina i mirar de reproduir totes i cadascuna de les seves receptes.
Cursos presencials
Queda clar que no vols fer de la cuina la teva professió —tot i que mai se sap…— i per tant excloem el Lycée Comte de Foix. Per al públic general, els comuns i diferents entitats i restaurants organitzen cursos i tallers de tota mena (cuina per a infants, mexicana, vegetariana, d’aprofitament…). Només cal estar atents a l’agenda.
MiumMium és una plataforma en línia d’àmbit internacional que ofereix cursos presencials a casa de l’aprenent. A cada localització hi participen els xefs locals que ho desitgen, que en el cas d’Andorra són la Mariela, d’una banda, i l’Arnau i el Marc, de l’altra. Tots dos ofereixen un ampli ventall de cursos.
Cursos en línia
Queda, finalment, l’opció de fer cursos a través de la pantalla. La Fooditeca fa cursos interactius —pots demanar aclariments com si estiguessis a classe—, en dates i hores concretes, i en alguns casos t’envien els ingredients a casa (no garantim que això apliqui a Andorra).
També són interactius els cursos de Canela Fina. Són en castellà, però treballen des de Barcelona. Accepten un màxim de 8 connexions per curs, així que si formeu un grup prou nombrós potser us faran la lliçó en català.
Els Cursos de Cocina, en canvi, es poden veure en qualsevol moment. El comences, segueixes i acabes al teu ritme. Cada lliçó és un vídeo d’entre 2 i 10 minuts i t’envien també un PDF amb els ingredients i la preparació de les receptes.
Scoolinary ofereix una amplíssima gama de cursos, també en vídeo, impartits per xefs reputats. També et pots subscriure a la pàgina, cosa que et permet visionar tots els cursos.
En francès tens Chefs en Ligne, “des vidéos et des émissions animées par de grands chefs et des personnalités de la gastronomie”. Philippe Etchebest, per la seva banda, proposa un programa complet que inclou l’organització de la cuina, la tria dels estris i un munt de receptes.
I si domines l’anglès pots seguir una lliçó magistral de Gordon Ramsay o de molts altres xefs a Master Class.
Preparat per començar?