fbpx

Menjat Andorra

Celler d’en Toni

Els productes selectes ibèrics, els bons vins i les millors cerveses s’incorporen a la renovada versió de l’emblemàtic local.

Per poder fer aquest treball he tingut la gran sort de ser atès per la que és, avui dia, l’autèntica “ànima del restaurant”, la senyora Maria Teixidó. Si bé és veritat que per conèixer els inicis d’aquesta magna casa hem de començar referint-nos al “gran mestre” Antoni Sasplugas, el primer xef que va posar els fonaments per acreditar la cuina andorrana.

Ara, recentment, han complert els primers 50 anys.

Originari de Juneda, va encetar el seu treball al negoci familiar quan tenia 14 anys. La seva inquietud i les seves ganes d’aprendre i progressar el van portar a Barcelona, com a xef salser a l’Hotel Ritz. Fins als 27 anys va tenir l’oportunitat de créixer com a professional i va inaugurar diversos restaurants de nivell, com la “Maison Dorée”.

En arribar a Andorra, junt amb el seu germà Joan, es van fer càrrec de l’Hotel Mirador i, posteriorment, l’Antoni va prendre les regnes de l’Hostal Calones, del Quiosc de l’Isard i també de l’Hotel de l’Isard a l’avinguda Meritxell.

L’agost del 1964 va arribar el moment d’inaugurar el seu propi restaurant, el Celler d’en Toni. La senyora Teixidó m’explica que va tenir la sort de treballar 20 anys al seu costat. Primer va fer-se càrrec de la recepció de l’hotel, i al poc temps ja estava a les ordres del “mestre Toni”, frec a frec a la cuina. Recorda amb gran afecte: “Aquell caràcter fort que tenia… era tot un goig veure’l treballar! Com mimava la carn, la caça, els peixos, la netedat i la pulcritud… Tenia una personalitat i elegància extremes. Quan l’Antoni arribava a la cuina, les cassoles ja tremolaven”.

Les dues generacions posteriors, el senyor Ramon Sasplugas i la seva muller, la senyora Maria Teixidó, han continuat aquesta filosofia de treball: exigència a tots nivells. A la cuina, començant per la selecció dels millors productes del mercat vetllant per la seva qualitat. En l’elaboració dels plats, respectant les més estrictes bases culinàries. A la sala: educació, predisposició i molta atenció al client.

En Ramon Sasplugas fill, després de treballar a la cuina amb els seus pares i d’haver estudiat i fet diverses estades en restaurants de gran nivell (com l’Akelarre de Sant Sebastià al costat de Pedro Subijana, on es va especialitzar en la partida del peix) està al front de la cuina, amb el suport del xef número dos, Jordi Guerrero, i aconsellat per la seva mare, Maria Teixidó. A la partida dels postres compten amb un xef pastisser assessorat pel “mestre” Guillem Cervera. No voldria cloure aquest petit historial sense ressaltar que al llarg del temps han passat i s’han format a les cuines del Celler d’en Toni un bon grapat de professionals que, avui en dia, gaudeixen d’un bon reconeixement en els seus propis restaurants. Un altre detall significatiu és la fidelització del personal, amb professionals involucrats en la seva tasca en el transcurs dels anys: el senyor Jordi Guerrero, segon xef, hi porta 20 anys, i el senyor Joan Piqué, cap de sala i sommelier, 48 anys! Aquests detalls magnifiquen el tarannà de la família Sasplugas.

“Quan l’Antoni arribava a la cuina, les cassoles ja tremolaven”
 
“Al llarg del temps han passat i s’han format a les cuines del Celler d’en Toni un bon grapat de professionals”

Celler d’en Toni

Carrer Verge del Pilar, 4

Andorra la Vella

Tel. +376 862 750 www.cellerdentoni.com

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt