fbpx

Menjat Andorra

Compra a granel: sense plàstic ni cartró

Hi va haver un moment en què comprar a granel devia semblar-nos una cosa antiquada i rústica. Comprar aquell producte tan poc elaborat, tan com va venir al món, quan començaven a comercialitzar-se’n d’altres en llaunes, en capses de cartró amb logotips i fotos a tot color, en esvelts envasos de plàstic amb dosificadors…

Però ha plogut molt des de llavors i aquests embolcalls han perdut el seu poder de seducció i ara ens fan més nosa que servei. Desfer-se’n és un problema per a nosaltres (que hem de separar cada material i llençar-lo al contenidor corresponent) i, sobretot, per al medi ambient.

Aquest —la reducció de residus inútils— és un dels motius que la venda a granel torni a augmentar. Ho fa tímidament, però els experts n’auguren un creixement sostingut durant els propers anys.

Un altre motiu d’aquest retorn és l’eliminació d’intermediaris. Si ens venen els productes si fa no fa com han sortit de les granges no hauran de passar per plantes de processament i d’envasat, magatzems i punts de distribució, sinó que ens els pot portar directament el productor. Eliminem mitjancers que aporten poc valor afegit i que, en canvi, tenen força per imposar als  agricultors condicions econòmiques opressives. A més, reduïm l’emissió de CO2 a l’atmosfera.

La majoria d’aquests productes no són processats, de manera que no porten additius ni ingredients invisibles. Un altre efecte colateral beneficiós és que el consumidor sap què està comprant: ho veu i ho olora. Per acabar —tot i que no sabria dir per què passa— les graneries acostumen a oferir més varietat que les grans superfícies. Als supermercats trobes, per exemple, cinc varietats d’arròs de tres marques diferent. A la botiga on l’ofereixen a granel n’hi pot haver vuit o deu. El mateix passa amb els tes, amb els diferents tipus de llenties, amb els bombons…

A Andorra hem vist les graneries multiplicar-se en pocs anys. Aquestes són algunes de les més destacades:

De Bon Gra

Sardana 9, Andorra la Vella

Tel. +376 816 868

Tenen llegums, espècies, tes i herbes per a infusions, pasta, cereals per a l’esmorzar, arrossos, fruita seca, dolços…

Biocoop Andorra

Av. del Fener, 41, Escaldes-Engordany

Tel. +376 820 525

Comercialitzen el mateix tipus de producte: llegums, espècies, tes i herbes per a infusions, pasta, cereals per a l’esmorzar, arrossos, fruita seca, dolços…

Consciència

Alzinaret, 1, Andorra la Vella

Tel. +376 847 600

Llegums, plantes medicinals, fruits secs, arrossos, fermentats, pasta i fruita deshidratada…

A banda, hi ha altres establiments on la venda a granel suposa una petita part del negoci o on és la principal però s’ofereix una gama limitada de productes. Entre ells podríem citar els següents:

Veritas

Bonaventura Armengol, 11, Andorra la Vella

Tel +376 885 555

Venen principalment producte envasat però tenen una petita selecció de llegums, cereals i fruita seca.

El Racó de l’Anna

Av. Verge de Canòlich, 38, Sant Julià de Lòria

Telèfon: +376 841 453

L’establiment inclou, botiga, menjador i espai de teràpies. És la part d’herboristeria la que treballa amb la venda a pes.

Chocolat Factory

Unió, 1, Escaldes-Engordany

Tel. +376 860 356

Es dedica a la venda de bombons i tauletes de xocolata, però també s’hi pot comprar cacau a granel.

Cobertures i crackànies i similars.

La Sirena

Roger Bernat III, cantonada c/l’Aigüeta, Andorra la Vella

Tel. +376 866 644

A granel es pot comprar producte precuinat: tires de calamar, arrebossats…

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt