fbpx

Menjat Andorra

Corpinnat, el cava més enllà del cava fa cinc anys

Recordeu quan de qualsevol vi escumós en dèiem xampany? Si tenia gust de xampany i es venia en una ampolla de xampany, era xampany. Això va canviar fa molts anys. Els viticultors de la regió francesa de la Xampanya van fer les gestions legals pertinents perquè només els vins fets per ells poguessin dur aquest nom. Així, a Espanya es va crear la denominació d’origen Cava, que recollia i denominava els vins escumosos fets en determinats regions del país (el Penedès, però també altres indrets de Catalunya, el País Valencià, Castella i Lleó, Extremadura… en total 160 municipis repartits per set comunitats autònomes) i d’acord amb les condicions imposades pel consell regulador.

I amb el temps ens hem acostumat a brindar amb cava o amb xampany, segons l’ocasió. I tots feliços menjant anissos? Doncs no. El 2014 es va crear, dins de la DO Penedès, la marca Penedès Clàssic. Era una aposta per distingir un producte elaborat amb un nivell d’exigència superior al del cava i per defensar unes característiques de gust, aroma, cos, etcètera, definides per la geologia i el clima de la regió que va veure nàixer aquest producte. I simultàniament servia també per distinguir els escumosos de la DO, caracteritzada pels seus vins tranquils, sense bombolla (pot semblar una contradicció, però tot i que el Penedès és el bressol del cava la DO Penedès és més coneguda pels seus vins tranquils, atès que els escumosos es comercialitzaven fins llavors sota la DO Cava).

I l’abril del 2018 —és a dir que just ara se’n commemora el cinquè aniversari— es va crear Corpinnat, que vindria a ser una altra denominació d’origen amb una regulació també més estricta que la del cava, però amb la particularitat que no és una denominació d’origen sinó una marca i que no en dicta la pertanyença un consell regulador sinó un reglament el compliment del qual se supervisa amb una auditoria externa.

Corpinnat és una marca col·lectiva de la Unió Europea nascuda amb la voluntat de distingir els grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès. L’integren els cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet de Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candí, Descregut i Pardas.

Algunes de les condicions que un escumós ha de complir per poder dur l’etiqueta Corpinnat són de ser fets amb raïm 100% ecològic certificat, que la verema sigui completament manual, que la vinificació es faci a la propietat, que s’aposti per varietats de raïm autòctones i per llargues criances o que s’asseguri un preu digne mínim pel raïm. Els membres de Corpinnat no poden comprar most, ni vi ni ampolles en punta.

Hi ha encara altres vins escumosos. El que tenen en comú el xampany, el cava, el Penedès clàssic i el Corpinnat és el mètode l’elaboració: el mètode champenoise, que bàsicament consisteix que tant la segona fermentació com el procés de criança i la sortida al mercat es facin a la mateixa ampolla, on el gas carbònic es forma de manera natural.

Per què parlem d’això ara? Doncs perquè Corpinnat acaba de bufar les espelmes del seu primer lustre d’història i perquè acaba de presentar la memòria del 2022, que conclou que en aquest any passat la marca ha augmentat la facturació en un 12% i que ha arribat a vendre 2,43 milions d’ampolles.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt