fbpx

Menjat Andorra

Carles Flinch: “Els crèdits tous que ha promès el Govern són pa per avui i gana per demà”

La paràlisi de les activitats no essencials imposada pel Govern d’Andorra per evitar la propagació del coronavirus està afectant gairebé tots els sectors econòmics, amb molt poques excepcions. Un dels que ho viu amb més inquietud és el de la restauració. Parlem del tema amb Carles Flinch, xef gerent del restaurant Can Manel d’Andorra la Vella, tot un referent de la cuina tradicional de muntanya a casa nostra des de 1979, any de la seva fundació. Al llarg dels propers dies parlarem amb altres restauradors del país per fer-nos ressò de les seves preocupacions i propostes.

Actualment Can Manel fa servei a domicili?

No, el confinament ens va agafar per sorpresa i no ho teníem preparat. Però és pot plantejar. Si això dura molt haurem de fer alguna cosa.

Amb el restaurant tancat, us trobeu en una situació similar a la de majoria de restauradors del país…

Sí, és clar. Just abans de l’edicte de confinament havíem omplert les neveres de cara al cap de setmana que venia, que era el de la Constitució. Hi havia un parell de grups i hi havia ambient…

Esteu preparats per aguantar aquesta situació durant gaire temps?

Ara estem en una crisi sanitària i després vindrà l’econòmica. No sé què passarà. Els crèdits tous que ha promès el Govern són pa per avui i gana per demà. Si demano un crèdit per ampliar el negoci i posar més taules és perquè preveig que facturaré més i que el podré tornar. Però si demano un crèdit per poder pagar el personal mentre no estic facturant, quan hagi de pagar-lo no tindré amb què fer-ho. En una situació com aquesta, que no és una guerra però poc li falta, el govern hauria de fer injeccions d’efectiu a les empreses.

Esteu tractant aquests temes amb companys de professió o dins d’alguna associació?

Sé que a la Unió Hotelera hi ha malestar. Hi ha gent que està preocupada. No és el mateix Can Manel, que té sis treballadors, que una cadena hotelera que en tingui seixanta, cent o dos-cents. La solució que se’ns proposa s’agraeix, però no és la millor. El Govern hauria d’imaginar-se que ha reservat una partida important del pressupost a fer, per exemple, un túnel entre Andorra i França i destinar aquests diners a sostenir l’economia perquè no hi hagi acomiadaments i perquè no hi hagi un risc social important. A mi aquest mes ja m’han carregat taxes de vehicles, el foc i lloc… Hem d’anar tots a una i el Govern s’hi ha d’implicar més. Ha aparegut una plataforma que demana que es paguin 500 euros a tothom que cotitza a la CASS. Potser seria una solució.

Us heu plantejat l’escenari que us trobareu quan es vagi posant fi al confinament i es comenci a reprendre l’activitat?

Portem tancats dues o tres setmanes. Qui més qui menys, un mes el pot torejar, però com la cosa s’allargui i no es prenguin mesures una mica més dràstiques tindrem problemes per arrencar. La restauració, que és una qüestió d’oci, és de les coses que quan pinten bastos te’n pots estat —o te n’has d’esta—. Així que serà dur. Hi haurà un munt de fallides. Mai ens havíem plantejat que l’economia es podria parar com s’ha parat i això ens ha de fer entendre que ens hem de prendre la vida d’una altra manera. Haurem d’aprendre a gestionar millor l’estrès i les presses del dia a dia i preveure que el dia de demà ens podem tornar a trobar en una situació com l’actual.

Algun aprenentatge hem de treure d’aquesta crisi.

Sóc bastant optimista i m’agrada treure el costat positiu de tot. Tots n’hem d’aprendre, del que ens ha passat. Ho hem de gestionar de la millor manera possible. Potser caldrà tocar la cartera de la padrina, però ens hi juguem el país.

Aquests dies esteu fent vídeos de receptes.

Sí, ho pengem a les xarxes i ens entretenim una mica. Vas mirant el receptari i vas elaborant plats que fa molts anys que no feies. També és una manera de ser visibles. I de distreure la gent. Va començar una mica com una conya i la gent ha respost molt bé. Em demanen: fes aquest plat, fes aquest altre… I després ells els fan i t’envien les fotos. Està bé que la gent s’entretingui i que tingui una miqueta de felicitat. 

Podeu veure aquí les videoreceptes de Carles Flinch.

3 comentaris a “Carles Flinch: “Els crèdits tous que ha promès el Govern són pa per avui i gana per demà””

  1. Pingback: La Paella pel Mànec 2020: postres divertides per trobar-se bé – Menjat Andorra

  2. Hola soc amic de Carles com tants resturadors, esta molt be loque diu el ministre, pagueu hores i vacances. El que esta al dia ja a pagat tots els recuperables, aquest mes paguem les vacances de tot lany. Que mes podem pagar??????? Com be diu Carles tenim que pensar que vivim del i per el turisme i aixo esta fotut per uns dies i mesos. Molt be que tenim clients del pais pero no omplirem tots ni el hotels menys.Per aixo be diu i diem que farem PADRINA ?????! Deixarem morir el pais dels Pirineus. Es complicat per tenim bona sintonia amb govern i sabem que sera dificil pero tenim que posar damunt de la taula allo que tots pensem i apretar fort tots. Aixo si capa la mateixa direccio no fem com a la Espanya per favor. Venga anims collons.

  3. Pingback: Miquel Canturri: “Potser és el moment de reinventar-nos i de buscar un turisme de més qualitat” – Menjat Andorra

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt