Molts pensàvem al principi que aquest confinament ens portaria —si us plau per força— a un ritme de vida assossegat i, en conseqüència, a la possibilitat de dedicar més temps a cada una de les poques coses que ens són permeses de fer. A posar-hi la màxima atenció, a abocar-nos-hi de ple. Però tenim la sensació que en molts casos això no està passant. Hem parlat amb bastantes persones que aquests dies corren més que mai. I no fan serveis bàsics.
Potser és que necessitem més dies de reclusió per adonar-nos que les coses han canviat i que no podem seguir el mateix ritme de vida que duiem abans. O potser és que aquesta frenesia de fer mil coses alhora és la nostra manera de fugir del tedi. Però n’hi ha una altra, com dèiem: posar els cinc sentits i invertir tota l’estona que faci falta en cada cosa que fem.
Cadascú és lliure d’emplenar el temps disponible com més li plagui, és clar, però al Menja’t Andorra us proposem dedicar una part a alimentar-nos bé. Alimentar-nos bé per combatre els efectes de la inactivitat i per donar color i diversitat a les pauses diàries que fem per menjar. I, per què no, per aprendre a cuinar millor i, fins i tot, per aconseguir integrar aquests hàbits per quan tot torni a la normalitat.
Un incís: quarantena ve de quaranta, que són els dies durant els quals, des de temps immemorials, s’aïllava a les persones afectades d’alguna malura perquè no poguessin infectar els individus sans. D’altra banda, circula la teoria que els hàbits triguen vint-i-un dies a formar-se, és a dir que cal fer una acció cada dia durant aquest període de temps perquè arribem a automatitzar-la i convertir-la en costum. Hi ha estudis, en canvi, que indiquen que en realitat cal una mitjana de seixanta-sis dies (el temps varia en funció del tipus d’acció i de la persona). La qüestió és que, siguin vint-i-un, quaranta, seixanta-sis o cent dies, podem aprofitar el confinament per aprendre a menjar bé.
En aquest sentit ens ha agradat molt l’entrevista a la nutricionista Dolors Borau que ha publicat VilaWeb aquesta setmana. En ella la barcelonina responsable de l’espai gastronòmic Sopa de Lletres estableix una sèrie de pautes per a una bona nutrició durant el confinament:
- La dieta ha de ser variada i completa, amb molta rotació de plats i tècniques culinàries.
- Hem d’adaptar les racions al nostre consum calòric (que ara és més baix) i no podem repetir.
- Hem de fer quatre àpats al dia per combatre la temptació de picar entre hores.
- Tenim dret a concedir-nos de tant en tant petits capricis per no morir de tristesa.
- Per organitzar-nos (i organitzar la compra) va molt bé fer una graella setmanal amb el que menjarem a cada àpat.
- Aprofitem les restes per reduir la despesa i sortir a comprar tan poc com puguem.
Aquests són els principis generals, però us recomanem molt l’article, que entre altres coses detalla també els tipus d’aliments i nutrients més adients per a cada hora del dia.