fbpx

Menjat Andorra

Miquel Canturri: “Potser és el moment de reinventar-nos i de buscar un turisme de més qualitat”

Miquel Canturri és el xef i propietari del restaurant Mínim’s, situat a la placeta de la Consòrcia d’Andorra la Vella. Seguim amb ell la ronda de contactes amb restauradors que vam iniciar la setmana passada amb Carles Flinch, per tal d’analitzar com viu el sector la crisi del coronavirus i quines perspectives albirà a curt i llarg termini.

Porteu ja un mes tancats. Com esteu vivint la situació actual?

És un moment molt difícil, primer de tot perquè el restaurant porta dotze anys en funcionament i és la primera vegada que tanquem tants dies. No tenir activitat és complicat. No tenim ingressos i hem de fer front als pagaments de personal, la CASS… És una mica un enrenou.

Feu alguna activitat relacionada amb la cuina aquests dies?

Estic ajudant la Unió Hotelera Andorra amb un concurs de plats via Instagram que es fa casa setmana. Marc Mora, de l’Andorra Park Hotel, Carles Flinch, de Can Manel, i jo escollim el millor. També estic preparant la nova carta del restaurant, de la temporada primavera/estiu, per quan reobrim. I estic cuinant una mica a casa, cosa que no havia fet en molt temps.

Esteu parlant de la situació amb companys de professió? Quina solució hi veieu?

Sí, anem parlant. Estic en un grup de Whatsapp en el qual hi ha uns quants xefs andorrans. Tothom està molt neguitós. A vegades, en moments de tanta dificultat s’obre una finestra nova. Potser aquest seria el moment, a Andorra, de reinventar-nos. Hem parlat més d’una vegada de buscar un turisme de més qualitat. No tindrem tants turistes com abans, potser serà el moment d’avançar en aquesta direcció.

El Govern ha concedit crèdits tous per ajudar les empreses. Us sembla bé? Creieu que farien falta altres mesures?

Pel que jo sé, la majoria dels meus companys i jo mateix ens hem acollit als crèdits tous. És una pòlissa a interès zero, a retornar en un any. Més que res ens permet fer front al pagament dels sous dels nostres empleats. En el que sí que estem d’acord tots plegat és en que quan tornem a obrir caldrà fer una campanya perquè la gent consumeixi. Que pensi en els restaurants, que ho han passat molt malament, que pensi en el comerç de proximitat, que és el que ha patit més, que gasti els diners aquí. Això és el que voldríem. El futur el veiem difícil. La reobertura es farà molt a poc a poc i inicialment només podrem comptar amb clients d’Andorra.

A la gent li costarà tornar a anar als restaurants?

No ho sabem. No sabem quines mesures es prendran, qui podrà sortir, qui no, com es farà. Caldrà dur mascareta, al restaurant? Haurà d’haver-hi una distància de separació determinada entre comensals? Quan coneguem aquestes mesures veurem si és viable o no. Al Mínim’s, si ha d’haver-hi un metre i mig de separació entre comensals, no podrem atendre trenta persones i potser n’haurem d’atendre màxim quinze.

Quan calculeu que podreu començar a tornar a treballar?

Pensem que cap al juny això començarà a obrir-se. Pensem molt en el client andorrà. I després, paulatinament, quan s’obrin fronteres, podem començar a tenir turistes.

2 comentaris a “Miquel Canturri: “Potser és el moment de reinventar-nos i de buscar un turisme de més qualitat””

 1. Josep Maria Puigvert

  Molta força Miqui. una abraçada a tu i a la Mónica.
  Josep Maria Puigvert
  Sant Pol de Mar

 2. Hi estic completament d’acord.
  Serà difìcil retornar al tarannà d’abans i potser ès el moment de portar canvis, en general, per tots i per tot.
  Ès evedent que la vida, a partir d’ara ens l’ha pendren d’una altra manera.
  Hem de aprendre a canviar la nostra actitud i treballar colze a colze amb els qui tenim al costat i ajudar- nos mùtuament per tal de poder sobreviure i vitalitzar les nostres empreses ja siguin de restauraciò, de turisme, de productes de proximitat, oci o hotelers.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt