You Cakes és un nou model de negoci on el client passa a ser l’eix central en la personaització mantenint els valors tradicionals d’Estopiñán
Aquest dilluns als Matins de la Nacional, vam tenir el plaer d’entrevistar a Alexis Estopiñán, ell és el CEO de Your Cakes a l’univers Estopiñán amb un recorregut i experiència acumulada de 22 anys, fruit d’un negoci familiar que li ha permès l’especialització i creació d’un nou model de negoci de pastisseria molt trencador i innovador basat en la personalització, la tecnologia, la fabricació i la distribució de productes de qualitat saludables.
Sou tota una tradició familiar, series tu la segona generació i Estopiñán és una de les firmes amb més renom al país. Any 69, explica’ns l’origen d’aquest gran projecte innovador…
Els pares es van conèixer fora d’Andorra ja treballant en pastisseries, i van decidir comprar una que hi havia a Andorra, i des de llavors estem aquí.
El món de la pastisseria de l’any 69 fins aquí ha canviat molt, però, en la teva manera d’enfocar el negoci, encara ha canviat molt més…
Sí, diguéssim que la pastisseria és un dels sectors que encara no ha fet o no s’ha imposat, el canvi de model de negoci que s’està implementant tots els sectors. És a dir, des d’alimentació a la productivitat de qualsevol producte, la tecnologia, la informàtica, la digitalització… Era un sector que li calia aplicar els manuals que s’han aplicat als altres negocis, i això és el que hem fet a la pastisseria.
Una d’aquestes coses passa pel canvi de nom, perquè ara quan dius Estopiñán, evidentment tothom ho te al cap i et costarà treure això amb “Your cakes”…
No és el propòsit treure “Estopiñan, l’objectiu és crear una marca paraigües que està per damunt del que ja hi havia. Estopiñán i serà sempre, i em sento molt honrat i honorat per la tradició i els valors que portem a casa. Els volem mantenir fins al final, però hem creat un Your cakes, que és una marca paraigües que li dona la tecnologia i la modernitat però el producte no ha canviat res.
Per què s’ha de posar un nom amb anglès? T’obre més mercat?
Jo no treballo per tu, treballo pels teus fills, és a dir, nosaltres portem 54 anys de negoci, però el repte és poder treballar 50 anys més. Jo soc un gran defensor del català, només faltaria, i el català el mantenim, però, de vegades és millor posar-li un nom que té més engagement, més retorn… També necessitava mostrar que hi ha un canvi, sobretot en la filosofia, i és que el client passa a ser el centre del negoci, i el canvi de nom intenta explicar això.
Your cakes vindria a ser una pastisseria virtual. Tu entres amb el teu dispositiu mòbil i tu mateix et pots dissenyar el pastís o la coca que et vols menjar seleccionant tu mateix els ingredients, oi?
Sí, això és el més divertit. Pots estar on vulguis que amb el teu mòbil pots comprar la coca que jo la faré com la demanes. Tenim uns 200 productes, però de variants, arribem a tenir unes 4500. A mi tant en fa, és a dir, si tu vols una coca amb nata i el teu fill amb crema no hi ha cap problema, et faig la meitat amb nata i l’altra meitat amb crema. És fàcil, només has de fer un clic i encomanar-ho. A més, el preu és el mateix, no perquè ho puguis personalitzar serà més car. L’objectiu és que el que et menges sigui el que vols.
Fins ara, un cop ens hem dissenyat la coca, en aquest cas, ja que estem en vigílies de Sant Joan, hem escollit els productes amb els quals els volem farcir, i el funcionament és un take away, jo haig de venir a la vostra botiga però em deies que esteu a punt d’estrenar també delivery…
És un repte, forma part del model, de l’objectiu i veurem fins a on arribem però espero que sigui aviat.
La idea seria això, jo em dissenyo la meva coca o pastis i tu me’l portes a casa.
Literalment el model de negoci és això, personalització massiva amb delivery inclòs.
Hi ha alguna coca típica o tòpica a banda de saber que amb Your cakes les podem personalitzar, quina seria la recepta tradicional de la coca de Sant Joan.
La coca típica és la de brioix, nosaltres les fem allargades o ovalades perquè és la forma que habitualment tenen. Després hi ha gent que la normal és la que porta fruita confitada, per altres la de crema i altres de pinyons. Però la típica és la de brioix a partir d’aquí el personalitzar-ho pots fer-ho com vulguis.
En acabat, a banda de les coques de brioix, apareixen les coques de llardons, aquestes són les tradicionals, les de sempre. Hi ha gent a la qual li agrada molt, nosaltres ho fem molt bé i és molt gustosa.
Us heu adaptat al calendari i heu tret mil productes….
I encara volem treure més, l’objectiu és que el pastisser mantingui les tradicions que s’estan perdent i, per altra banda, continuar creant altres tradicions. I les crees del no-res, perquè la creativitat i la llibertat de la pastisseria és creació i pots fer el que tu vulguis.
Per exemple, les coques normals, les de Sant Joan amb brioix, fruita confitada són molt tradicionals… I què passava? Per Sant Pere també es feia una revetlla, i era una festivitat bonica que s’estava deixant de consumir. Què feia jo? Crear una coca única per Sant Pere. Tenim una coca que la fem amb mango, altre amb gerds… és a dir, innovar per mantenir valors.
Parlaves d’innovació amb les coques de Sant Pere i molts productes que trieu…però un dels productes que ha cridat l’atenció del país són aquestes fulles de tabac que, ara fa uns mesos, has posat al mercat. Com se’t va ocórrer la idea? De què estan fetes?
Nosaltres tenim quatre línies de negoci, una d’elles són els records gastronòmics i intentem donar valor a les coses del país, el “Why Andorra” aportant coneixement del país.
La idea és crear, innovar amb productes o ingredients que, abans no hi eren ni teníem el coneixement i per altre, mantenir els valors que tenim, i el tabac és un dels valors del nostre país i li hem volgut donar aquest punt.
Fulla de tabac i, aviat, podrem parlar dels flocs de neu o m’estic avançant molt?
Treure’m uns flocs de neu amb xocolata i portaran probiòtics. Sempre estem innovant per mantenir i per destacar certs punts del nostre país.
Pots escoltar tota l’entrevista en el següent enllaç
Recorda que tens totes les entrevistes disponibles en la nostra secció d’actualitat.