fbpx

Menjat Andorra

Fira del Vermut d’Alçada: Entrevista amb Autèntic Abelles

Per poder obtenir tantes varietats de mel, fem transhumància: traslladem les abelles a diferents indrets d’Andorra per apropar-les a les flors d’alta muntanya, així com a les de zones més baixes. Totes les mels són d’alta qualitat, sempre que es respecti la feina de les abelles.

Productes d’Autèntic Abelles

Avui parlem amb l’apicultor i productor de mel d’Autèntic Abelles, que es trobarà a la 1a Fira del Vermut d’Alçada a La Cortinada.

  • Com va néixer el projecte d’Autèntic i què et va inspirar a iniciar la producció de mel a gran altitud a Andorra?

Autèntic va néixer amb les ganes d’ajudar i treballar per la natura. Volia fer formatges amb ramat, però el cost econòmic —i sobretot el cost familiar— era molt alt. No podia demanar tant a la família, ja que era una feina de cada dia, tot l’any.

Cercant alternatives per internet, vaig descobrir la increïble feina de les abelles: la pol·linització, la producció de mel, pròpolis, pol·len, gelea reial, etc. Vaig decidir comprar dos eixams ara fa setze anys. Després de múltiples ensurts i picades, vàrem provar la nostra primera mel… i ens van enamorar. En aquell moment vaig pensar que alguna cosa havia de fer per donar-la a conèixer.

  • Produïu fins a set varietats de mel a 1.800 metres d’altitud. Com influeix aquesta altitud en les característiques i el sabor de la mel?

Per poder obtenir tantes varietats de mel, fem transhumància: traslladem les abelles a diferents indrets d’Andorra per apropar-les a les flors d’alta muntanya, així com a les de zones més baixes. Totes les mels són d’alta qualitat, sempre que es respecti la feina de les abelles.

  • A partir del mes de maig, oferiu visites guiades als ruscs. Quina experiència poden esperar els visitants i com contribueix això a la divulgació de l’apicultura?

Visitar un rusc és una experiència única: durant una estona et converteixes en apicultor i pots veure de ben a prop la gran feina de la natura. Les abelles ens permeten apropar-nos al que millor saben fer… La pol·linització i la recollida del pol·len asseguren la reproducció vegetal i, alhora, el que mengem cada dia. Si les abelles desapareguessin, els nostres àpats serien molt diferents del que coneixem actualment.

L’apicultura està canviant molt. Cada vegada hi ha més persones conscients i sensibles al fet que un petit insecte de només 65 mg pot aportar tant a la humanitat. Jo només soc un apicultor que vol ensenyar que no cal tenir por a les abelles. Això sí: cal respectar-les. Respecte per elles i per la gran feina que fan.

  • Com veus el futur de l’apicultura a Andorra i quins són els vostres propers reptes o projectes?

L’apicultura a Andorra, com arreu del món, s’enfronta a grans reptes:

  • Adaptar-nos al canvi climàtic i a la creixent variabilitat del temps…
  • Adaptar-nos a la presència de la vespa asiàtica, que ja fa tres anys que ha arribat al nostre país i que ha causat grans danys fora de les nostres fronteres. Ens obliga a canviar les nostres maneres de treballar davant d’aquest depredador que amenaça la biodiversitat, i en especial, les abelles.
  • També ens hem d’adaptar a la presència de l’os, que serà cada cop més freqüent, i protegir els nostres ruscs per garantir-ne la seguretat.

Com cada any, tenim un nou projecte entre mans i estem treballant de valent per poder-lo oferir ben aviat. Enguany arribarà una mica abans del que és habitual. Si bé acostumem a presentar el nostre nou producte durant la Fira de Bestiar de Canillo, aquest any el llançarem a l’estiu. Això sí, com sempre, a Canillo.

Recordem que el 17 i 18 de maig us convidem a la Fira del Vermut d’Alçada a La Cortinada.

Programa: https://www.ordino.ad/docs/firavermut.pdf

Gerard Arnó Carretero | Menja’t Andorra

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt