fbpx

Menjat Andorra

Gastronomia sostenible: la cuina que respecta el planeta

El passat dimarts 18 de juny, es va celebrar el Dia Mundial de la Gastronomia Sostenible, una jornada que ens convida a reflexionar sobre com ens alimentem i com podem contribuir a un futur més verd. La gastronomia sostenible no només respecta el medi ambient, sinó que també preserva les cultures culinàries i fomenta els conreus i produccions locals.

Què és la Gastronomia Sostenible?

Segons l’Organització de les Nacions Unides (ONU), la gastronomia sostenible implica realitzar activitats com l’agricultura, la pesca o la preparació d’àpats sense malgastar recursos naturals i assegurant que es poden continuar en el futur sense perjudicar el medi ambient o la salut. Això vol dir tenir en compte l’origen dels ingredients, com es cultiven, com arriben als mercats i, finalment, als nostres plats.

La importància de la sostenibilitat alimentària és enorme. Reduir el malbaratament alimentari, conservar els recursos naturals i fomentar la diversitat culinària són aspectes clau. La gastronomia sostenible no només ens ajuda a mantenir una dieta saludable, sinó que també respecta les tradicions culturals i promou el benestar de les comunitats locals.

Iniciatives per promoure la Gastronomia Sostenible

Diverses iniciatives globals, com la Red de Ciutats Creatives de la UNESCO, estan treballant per compartir les millors pràctiques i desenvolupar col·laboracions en diversos àmbits creatius. A més, es promou l’ús d’energies netes en els restaurants, utilitzant gas, electricitat o gas natural.

Un altre aspecte important és la difusió dels beneficis d’aquest tipus de gastronomia a través de diferents mitjans de difusió: canals de televisió, espectacles gastronòmics i exposicions culturals d’aliments, entre d’altres. Aquestes iniciatives no només incrementen la consciència pública sobre la importància de la gastronomia sostenible, sinó que també fomenten canvis positius en el comportament dels consumidors.

Com hi podem contribuir?

Comprar productes locals, per exemple, redueix les emissions de carboni associades al transport i dona suport als agricultors locals. Reduir el malbaratament de menjar és una altra acció clau: planificar els àpats i utilitzar les restes per crear noves receptes pot tenir un gran impacte.

A més, optar per dietes variades i equilibrades que incloguin una varietat d’aliments de temporada contribueix no només a la nostra salut, sinó també a la sostenibilitat del planeta. La diversitat en la dieta ajuda a preservar la biodiversitat i fomenta pràctiques agrícoles sostenibles.

Tenim l’oportunitat de reconsiderar com els nostres hàbits alimentaris poden contribuir a un futur més saludable i sostenible. Adoptar nous costums en aquesta línia no només beneficia el medi ambient, sinó que també millora la nostra salut i promou la conservació de la nostra rica diversitat culinària.

Cada decisió que prenem a la cuina pot marcar una diferència, i avui pot ser un bon moment per començar a fer-ho.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt