fbpx

Menjat Andorra

“Història de la cuina catalana i occitana”, Vicent Marqués, Edicions Sidillà, 2018

Edicions Sidillà, una petita editorial que en les seves pròpies paraules publica “llibres de prop per anar lluny”, va començar a editar el 2018 una obra que hauria d’estar a totes les escoles de cuina i a totes les biblioteques, i no diem a totes les cases perquè consta de quatre volums de més de 900 pàgines cadascun —per ara— i no tothom té el pressupost. Però és un treball de gran valor, que ha estat premiat als Gourmand World Cookbook Awards 2020 en la categoria d’història de la cuina i del qual Ferran Adrià, en la presentació a Barcelona, va assegurar que “conèixer la tradició és important per innovar, perquè si no comprens d’on vens és molt difícil anar endavant”.

El primer volum de la Història de la cuina catalana i occitana repassa a fons les salses, els aperitius, les ensalades i les sopes, el segon se submergeix en les olles i les verdures, el tercer ho fa en els llegums, l’arròs i la pasta, i el quart explora el peix, el marisc i els cefalòpodes. El projecte és arribar als deu volums, a ritme d’un per any, que tocaran també el bacallà, la carn, els menuts, l’aviram, el conill, la caça, els guisats, els ous i truites, els bolets, les mandonguilles i croquetes, els caragols i granotes, el fetge gras, el pa i companatge, les coques i panades, les postres, els confits, les coques dolces, els pastissos, el rebost, els embotits, els formatges, les orxates i gelats, els vins i els licors. D’aquests plats, se n’expliquen no només les receptes, sinó l’origen històric, les variants filològiques dels seus noms i la seva petjada literària i cultural. Aquí en teniu un tast i aquí un altre.

L’elecció de l’àmbit territorial es justifica perquè l’autor ha volgut abastar tota l’extensió dels països de parla catalana, “i l’occità i el català, en els seus orígens, devien ser llengües extraordinàriament paregudes, si és que no eren la mateixa, detall que els lingüistes encara no han aclarit”. Si més no, justifica, comparteixen tradició culinària.

Vicent Marqués (València, 1950) és cuiner i autor d’una quinzena de llibres de cuina. Ha col·laborat amb El Temps i l’Avui, entre altres publicacions, i actualment escriu de manera regular en el Jornalet. Història de la cuina catalana i occitana és la culminació d’una tasca de recerca iniciada fa 40 anys.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt