fbpx

Menjat Andorra

Les noves incorporacions culinàries al Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco

El desembre passat, el comitè intergubernamental de salvaguarda del patrimoni cultural inmaterial de la Unesco es va reunir per aprovar noves incorporacions al cabal cultural immaterial, és a dir, a la llista de béns culturals no tangibles d’especial rellevància que aquest organisme de les Nacions Unides considera que cal salvaguardar.

En aquesta ocasió s’han afegit a la llista 43 nous elements, el que fa un total de 630 elements de 140 països. Quatre d’aquests elements són de caràcter culinari.

Per exemple, el ceebu jën o thiéboudiène, un guisat tradicional dels pescadors de l’illa de Saint-Louis, al Senegal, que s’elabora amb arròs, rodanxes de peix fresc, peix sec, moluscs i hortalisses com tomàquet, carrota, bergínia, col, moniato, iuca, quingombó, ceba, all, xili, julivert i llorer.

També s’han incorporat els coneixements i pràctiques tradicionals de la cerca i extracció de la tòfona a Itàlia. Aquestes arts són transmeses oralment des de fa segles i els seus practicamts s’anomeneu tartufai.

Un tercer element afegit a la llista és la sopa joumou d’Haití. És tracta d’una sopa de carabassa que compta amb altres ingredients com verdures, plàtan, carn, pasta i espècies. Originalment només podia ser consumida pels terratinents, però quan el país es va independitzar va convertir-se en un plat popular i, a més, en tot un símbol nacional.

Finalment, en la categoria de bones pràctiques de salvaguarda s’ha reconegut l’èxit en la promoció i protecció que s’està fent a Kenya des del 2007 dels aliments i models d’alimentació tradicionals, que corrien perill de desaparició. Es va crear un inventari d’aquests elements i es va dur a terme un projecte de conscienciació als alumnes de primària.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt