Clàudia Coma porta un temps retirada dels fogons, però quan li van oferir fer un taller de la cuina del bolet a la Pitavola del Comapedrosa, no va dubtar ni un segon. La xef andorrana (quan ho ets ja no deixes mai de ser-ho) es va fer un nom dins del país amb el Restaurant Coma de la capital, que va tenir una vida curta però va deixar un gran record, i va ser posteriorment directora gastronòmica del Chef’s Table, la inusual proposta culinària que s’oferia llavors al soterrani de l’edifici Diamant i que comptava amb les creacions d’Òscar Manresa, Romain Fornell i Bernard Bach.
Ens queda pendent una conversa en profunditat amb la cuinera, però amb motiu d’aquest seu retorn momentani a la cuina li hem enviat un breu qüestionari que ha tingut l’amabilitat de respondre mentre prepara el taller, que tindrà lloc diumenge 18 de setembre a les 12.30 h a la Sala del Quart d’Arinsal.
Hi ha països on els bolets són vistos com a perillosos o fastigosos i altres on són considerats una menja dels cèsars. Per què creus que és així?
Per cultura i costums gastronòmiques.
Quins records d’infància tens relacionats amb els bolets?
Sobretot de menjar-los! I la seva olor quan els culls al bosc.
Què t’agrada més: collir-los, cuinar-los o menjar-los?
A mi personalment m’agraden les tres coses, però el que més és menjar-los.
Ets dels que en troben fàcilment?
No soc una boletaire experta però quan anem a buscar-los algun que altre sempre trobo.
De quantes maneres es poden cuinar els bolets?
Doncs crec que d’infinites maneres! En cremes, saltejats, per farça (farcits), rostits…
Quins plats prepararàs a la Pitavola del Comapedrosa?
De primer faré una cassoleta de rossinyols amb rovell amb salmorra, camembert i llit de ceba; de segon, un colomí amb murgues farcides de perfecte (abats) i el seu suc; i de postres, un gelat de xocolata amb praliné de ceps.
A la Pitavola fas el relleu de Carles Flinch pel que fa a aquest taller. Sou de la mateixa “escola” pel que fa a la cuina en general i a la cuina dels bolets en particular?
No considero que siguem de la mateixa escola, penso que cada un de nosaltres té la seva cuina i el seu savoir faire.
De qui has après a cuinar amb bolets? De Nandu Jubany, de Carles Gaig o d’altres?
De tots i cada un d’ells, també de la meva mare i de l’escola d’hostaleria Hoffman i evidentment d’hores i hores a la cuina experimentant amb aquest producte.