fbpx

Menjat Andorra

Culleres que cuiden

Xefs i nutricionistes s’han unit per una bona causa: proposar a les famílies d’infants amb càncer receptes sanes i atractives, que ajudin a pal·liar les dolències de les criatures i que els facin obrir la gana. I el resultat ha estat tan reeixit que els plats agradaran a tothom.

“Viure bé és la millor venjança” és una d’aquelles màximes que trobareu pertot: en un tauler de Pinterest, estampada en un coixí, en el motor d’una Harley, tatuada en un pit… La va escriure el poeta i teòleg anglès George Herbert a principi del segle XVII i cadascú li dona un sentit diferent. Què entenem per viure bé? Feliç i despreocupat? O rectament (recordem que era un teòleg)? El mateix passa amb el menjar: què és menjar bé? Aixecar-se de taula satisfet? O seguir una dieta equilibrada? En comptes d’optar per una de les respostes, Culleres que cuiden tira pel dret i ve a demostrar que pot ser totes dues coses alhora.

L’obra consta de dos volums. El primer és Una guia d’alimentació per a infants i adults amb càncer. Està il·lustrat per Pilarín Bayès i escrit per la metgessa nutricionista Antonieta Barahona i els dietistes Aleix Brossel, Georgina Dolcet, Ariadna Güil i Eloi Torrent. Combina una sèrie de pautes nutricionals amb receptes especials per si tenim el gust i l’olfacte alterats (com el suc vampíric: amb taronja, remolatxa i gingebre), per si tenim mucositats o ens surten pupes a la boca (com la crema de tomàquet, pastanaga i alfàbrega), per si ens costa engolir (com la mousse de carabassó i pollastre) o per lluitar contra la immunodeficiència (com els espaguetis amb calamars i algues).

El segon volum té una orientació menys específica i recull receptes d’Unes culleres de prestigi per a una alimentació saludable. Aquestes “culleres de prestigi” són 37 xefs, entre els quals hi ha, per citar-ne només uns quants, Roger Biosca (que proposa una truita de riu a l’andorrana 2.0), Carles Flinch (que ens convida a preparar un trinxat de xicoies amb els seus cruixents), Carles Gaig (que comparteix els secrets del seu gaspatxo de fruits vermells), Carme Ruscalleda (que ens ensenya a preparar un coc de pastanaga, orellanes d’albercoc ametlles i pinyons) o Santi Santamaria (que ens recomana consomé oriental, navalles i escopinyes). Receptes, totes elles, que ens demostren que menjar bé en la primera accepció no està renyit amb menjar bé en la segona.

Un llibre que és també una cullera i un joc

Culleres que cuiden és un projecte de la fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer, una entitat amb seu a Girona dedicada a ajudar els nens malalts de càncer i les seves famílies. L’obra compta amb el patrocini del Govern d’Andorra, Andbank, la Diputació de Girona i Serra Quintana. A Andorra el llibre es pot trobar a l’FNAC. L’obra inclou també un pòster amb l’auca de la cullera d’en Joan per una cara i la xarranca nutricional (una versió més divertida de la típica piràmide nutricional) per l’altra, i una cullera de fusta.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt