fbpx

01
oct.

Una empresa valenciana desenvoupa una tecnologia amb intel·ligència artificial per descriure els vins

Una llàgrima viva, un color de cirera amb tocs de brandy, i aromes florals combinats amb tabac i un retrogust astringent… Les descripcions a les quals ens tenen acostumades els enòlegs tenen alguna base o són poesia pura? Això es preguntava l’enginyer agròanom valencià Diego Fernández Pons fins que va decidir sortir del dubte, informa El Mundo.

I vuit anys després i amb l’ajut de la intel·ligència artificial (IA), 300 catadores, una vintena de enòlogs i la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat una tecnologia que permet quantificar científicament les característiques organolèptiques (aroma, gust, color) de qualsevol vi.

Wine Luthier sotmet el vi a una anàlisi física i química d’una vintena de paràmetres. La IA visualitza el gust percebut pel client i el representa en una quadrícula de quatre eixos: impressió d’acidesa, volum en boca, dolçor i solidesa.

L’empresa emergent està desenvolupant ara un programari per ajudar el consumidor a triar vi en un restaurant o al supermercat. Serà “una aplicació que permetrà saber la preferència de gust individual de cada persona a través del seu consum habitual i que, creuant amb les nostres dades, recomanarà vins que estiguin en el seu perfil gustatiu amb exactitud”, explica Fernández Pons.

Fes el teu comentari