fbpx

Menjat Andorra

Una empresa valenciana desenvoupa una tecnologia amb intel·ligència artificial per descriure els vins

Una llàgrima viva, un color de cirera amb tocs de brandy, i aromes florals combinats amb tabac i un retrogust astringent… Les descripcions a les quals ens tenen acostumades els enòlegs tenen alguna base o són poesia pura? Això es preguntava l’enginyer agròanom valencià Diego Fernández Pons fins que va decidir sortir del dubte, informa El Mundo.

I vuit anys després i amb l’ajut de la intel·ligència artificial (IA), 300 catadores, una vintena de enòlogs i la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat una tecnologia que permet quantificar científicament les característiques organolèptiques (aroma, gust, color) de qualsevol vi.

Wine Luthier sotmet el vi a una anàlisi física i química d’una vintena de paràmetres. La IA visualitza el gust percebut pel client i el representa en una quadrícula de quatre eixos: impressió d’acidesa, volum en boca, dolçor i solidesa.

L’empresa emergent està desenvolupant ara un programari per ajudar el consumidor a triar vi en un restaurant o al supermercat. Serà “una aplicació que permetrà saber la preferència de gust individual de cada persona a través del seu consum habitual i que, creuant amb les nostres dades, recomanarà vins que estiguin en el seu perfil gustatiu amb exactitud”, explica Fernández Pons.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt