Un licor artesanal d’herbes i nous elaborat a Andorra, segons la recepta familiar de la tieta Carmeta. Es tracta d’un digestiu anisat tradicional

Eva Gómez Travesset, productora de La Ratassia de la Carmeta
Avui parlem amb l’Eva Gómez Travesset, productora de La Ratassia de la Carmeta.
- La Ratassia de la Carmeta és més que un licor; és una tradició familiar. Com vas decidir convertir aquesta recepta ancestral en un projecte emprenedor?
Vaig estudiar Comunicació a França i al tornar a Andorra vaig sentir la necessitat de trencar els estereotips i transmetre la riquesa cultural i les tradicions d’Andorra. La meva mare ja elaborava ratassia, i jo vaig decidir convertir aquesta recepta en un projecte emprenedor. Va ser una manera natural de combinar el meu coneixement professional amb l’amor per aquesta pràctica.
- El procés d’elaboració implica collir herbes remeieres a mà i una llarga maceració. Quins reptes comporta mantenir aquest mètode artesanal avui dia?
El procés comença amb la compra de l’alcohol, segueix amb la recol·lecció manual d’herbes salvatges de la muntanya, i continua amb el filtratge, el repòs a la bodega i, finalment, l’embotellament. Aquest mètode artesanal requereix espais adequats per a cada etapa, així com temps i dedicació. Un dels principals reptes és disposar d’un espai lliure i habilitat per poder manipular i dur a terme tot el procés amb les condicions òptimes que el producte exigeix.
- Has mencionat que el teu coneixement sobre les plantes prové del saber popular transmès per les dones. Com valores aquest llegat en el teu dia a dia com a productora?
Aquest llegat és fonamental i molt enriquidor. El coneixement popular transmès per 2 generacions de dones a la família m’ha permès identificar i fer servir les plantes amb criteri, respecte i sensibilitat. Treballo sola, i això vol dir que assumeixo totes les funcions: des de les tasques manuals de producció fins a les responsabilitats de direcció i la major part de la distribució.
- Participar en esdeveniments com aquest ajuda a donar visibilitat als productes locals. Què esperes transmetre al públic que degusti la teva ratassia?
L’objectiu és donar a conèixer un producte artesanal i de proximitat, elaborat amb passió i respecte per la tradició. Vull que la gent pugui degustar-lo i apreciar-ne les característiques singulars. Per això també presentem la ratassia en formats com ara còctels, per tal que el públic pugui descobrir i reconèixer les diferents notes aromàtiques i sabors que amaga aquest licor espirituós.
- La recepta és secreta, però si haguessis de descriure l’essència de la Ratassia de la Carmeta en poques paraules, què diries que la fa única?
La Ratassia de la Carmeta és, senzillament, “l’essència de les Valls”. Intento cristal·litzar dins d’una ampolla tot allò que defineix el nostre entorn: un paisatge, una manera de viure i un saber ancestral. Es tracta d’un licor anisat amb timó, orenga, nous verdes i altres ingredients secrets, que junts donen forma a una beguda única, plena de caràcter i arrelada al territori.
Recordem que el 17 i 18 de maig us convidem a la Fira del Vermut d’Alçada a La Cortinada.
Programa: https://www.ordino.ad/docs/firavermut.pdf
Gerard Arnó Carretero | Menja’t Andorra