fbpx

Menjat Andorra

“El dia de Sant Antoni tot el país fa olor d’escudella”

“El dia de Sant Antoni tot el país fa olor d’escudella”, diu Albert Roig, periodista, fallaire, president de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino i autor del llibret Les escudellades populars i els encants de Sant Antoni: un patrimoni alimentari, una festa gastronòmica (Govern d’Andorra, 2019).

Ens agrada la imatge. O millor dit la representació olfactiva. Pels volts de la diada del patró dels animals domèstics i de càrrega (17 de gener) gairebé totes les parròquies del país organitzen escudellades populars (l’excepció és Ordino, que no obstant això n’organitza una per Carnaval). A Andorra la Vella se serveixen 5.000 racions, a Sant Julià de Lòria 2.500, 2.000 a Escaldes-Engordany i a Encamp, prop de 1.500 a la Massana. Sí, escudella per a 11.000 persones ja fa flaire!

Aquest costum és modern —té poc més de mig segle de recorregut—, tot i que en podem trobar precedents. Judit Pujadó explica a Catalunya bull: el llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars (Edicions Sidillà, 2016): “Diuen que, en un temps reculat, els senyors feudals o les cases més riques de cada poble cuinaven un dia a l’any, dimarts de Carnaval, una escudella carregada de carn de porc, i ho feien a l’espai públic. L’escudella estava destinada a alimentar els vassalls d’aquells senyors o els més necessitats de cada poble i comarca”.

Pere Canturri n’identifica un cas al Principat: “Recordem haver sentit que cal Guillemó o cal Molines, a Andorra la Vella, un dia a l’any repartien escudella als pobres” (L’Andorra de Pere Canturri, Editorial Andorra, 2016). Un altre possible avantpassat de les escudellades d’avui el trobem a la Massana, que té Sant Antoni com a patró. Diu Roig que “aquesta festivitat es feia a Sant Antoni de la Grella, on els parroquians anaven en pelegrinatge amb els seus animals domèstics per beneir-los. Després de missa i de cantar els goigs s’oferia als assistents un plat d’escudella”.

I d’aquí saltem a 1970. Roig ens ho conta amb detall: “Tot té el seu inici al restaurant La Truita de l’Hotel Riberpuig, que estava situat a l’avinguda Meritxell d’Andorra la Vella (actual Hotel Andorra Palace). Explica Antoni Santacreu en el llibre que va editar per commemorar els 25 anys de l’escudella que l’octubre de 1969, en el decurs d’una partida de botifarra o de truc entre quatre amics del barri, Antoni Puigdellívol, amo del restaurant, va proposar-li fer una escudella per al dia del seu sant i convidar el barri i els turistes. Santacreu, carnisser d’ofici, va acceptar el repte afirmant que ell hi posava la carn, mentre que un altre dels presents, Joan Roca, masover de cal Guillemó i de qui l’aniversari s’esqueia el dia de Sant Antoni, hi posava l’arròs i els fideus. Als tres promotors se’ls va afegir Antoni Solana, el Ton de cal Muxó, que seria l’encarregat d’anar a buscar les cols verdes pels horts de poblets de la Massana. A tots ells se’ls va conèixer amb el sobrenom dels Tons de l’avinguda Meritxell”.

La festa arrela i aviat s’estén a altres comuns. El 1979 Canillo l’organitza per primera vegada, amb la denominació de Vianda de Sant Antoni. El 1981 es presenta per primer cop a Andorra la Vella el plat commemoratiu de cada any que es fa pagar i es dona al comensal conjuntament amb la cullera de fusta (i que és opcional, pots demanar que et posin l’escudella a la teva carmanyola). Això també s’anirà imitant a la resta de parròquies. Escaldes se suma a la celebració el 1983, Encamp el 1987 i Sant Julià de Lòria el 1989.

A la capital, afegeix Roig, “l’escudella s’acompanya de pa moreno, de sègol o sagí, i les postres són un tall de tortell de Sant Antoni”.

El periodista parla també a l’obra citada d’un costum vinculat a l’escudellada i a Sant Antoni: els Encants. “La capta que el sagristà recollia anant casa per casa se subhastava públicament en un acte que tenia lloc davant de l’església: es posava tota la vianda en una panera i el sagristà enfilava les peces en un bastó que aixecava enlaire perquè tothom les pogués veure i anar fent la puixança. Els diners que es recollien anaven a parar a l’Església i, normalment, servien per a actes de caritat a les famílies més necessitades”.

Aquesta tradició no es practica a Andorra la Vella, però sí a Escaldes (on es fa per la Candelera, el 2 de febrer). Això s’explicaria perquè temps enrere totes dues parròquies n’eren una de sola.

Que les escudellades d’avui tinguin una relació directa amb els Encants o amb els plats oferts pels poderosos a la gent més desemparada no és clar. Ja hem vist que a Andorra parteixen d’un fet anecdòtic —la celebració del sant de tres Tons i d’un aniversari que s’escau el mateix dia— i la majora de festes que Pujadó recull al seu llibre s’esdevenen per Carnestoltes. La conclusió de l’escriptora és que “a la gent li agrada trobar-se i li agrada menjar. Formar colla per organitzar un àpat és una activitat entretinguda i tots els que hi participen tenen clar que contribueixen a fer poble. Fer poble és important per mantenir el país cohesionat”.

Podeu sentir l’entrevista amb Albert Roig a la secció del Menja’t Andorra a Els Matins de la Nacional, de RTVA.

Escudelles populars d’Andorra

Dia i horaParròquiaLlocPreuOrganitzaEncantsAltres
Diumenge 15 de gener
13 h
CanilloPlaça del TelecabinaTickets a 2,50 € a l’oficina de turisme i a www.canillo.adComú de CanilloS’anomena Vianda de Sant Antoni  
Dimarts 17 de generEncamp (Pas de la Casa)Plaça de l’EsglésiaPlat a 8 € a oficina de turisme i a la ValiretaComú d’EncampTambé escudella per a celíacs.

13.30 h
La MassanaPlaça de les FontetesPlat a 10 €Confraria d’Escudellaires de Sant AntoniSí. Per primera vegada a la història d’Andorra ho faran dues dones: les actrius Assumpta Casanovas i Júlia Troguet. A benefici de Càritas.També escudella per a celíacs.   S’acompanya amb formatge, coca, vi, aigua, infusions d’Andorra i cafè el Conseller.

13 h
Andorra la VellaPlaça GuillemóPlat a 8 € al Centre Cultural la LlacunaConfraria d’Escudellaires d’Andorra la VellaNoS’acompanya amb pa moreno i vi negre, i tortell de Sant Antoni. Es repartiran 5.000 racions.
Escaldes-EngordanyPlaça dels Dos ValiresAssociació del Pont dels EscallsSí, però per la Candelera (2 febrer)  
Divendres 20 de generSant Julià de LòriaPlaça de la GermandatGermandat de Sant Sebastià
Diumenge 22 de gener 13 hEncampPlaça de Sant Miquel8 € a oficina de turisme i a la ValiretaComú d’EncampTambé escudella per a celíacs.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt