fbpx

Menjat Andorra

És temps de graellada!

Després del llarg any de semiconfinament que hem viscut, les ganes de fer vida a l’aire lliure se’ns han multiplicat. A Andorra, però, on els estius són més aviat curts, l’afició a passar el dia a fora ha existit sempre.

En festius o vacances qui més qui menys passa el matí fent baixades amb BTT i recupera forces fent un arròs o unes tapes en una terrassa a peu de pistes o de telefèric, fa una caminada fins a un llac o gorg per banyar-s’hi i fer-hi un pícnic o fa una excursió motoritzada fins a algun port de muntanya o mirador i acaba dinant en una borda. Un altre hàbit molt present a casa nostra és fer una graellada en algun dels molts berenadors que tenim al país. Si aquesta és la vostra opció, us donem una sèrie de pautes per passar un dia inoblidable.

1. La planificació és part de la festa. Que cadascú prepari algun plat que li agradi i sàpiga fer. Discutir la llista de la compra i anar a comprar junts fan sentir a tothom partícip, no un convidat de pedra.

2. Comencem preparant els estris que no són pròpiament de l’àpat: protecció per al sol (crema, ulleres, gorres), per les mosques i mosquits (tot i que el fum de la barbacoa els foragita), per al fred o aquell típic xàfec estiuenc de tarda (tapaboques, jaqueta, impermeable), un frontal per si ens ho passem tant bé que s’acaba fent fosc i un petit necesser de primers auxilis (imprescindible!).

3. Coses per passar l’estona (pilotes, frisbee, raquetes de bàdminton, cartes…). Potser música, com un altaveu MP3 o una guitarra (si estem sols o tenim l’aprovació explícita dels veïns). Pensem en activitats per a la canalla i per als adults.

4. Una manta prou gran, potser alguna cadira o taula portàtil. Una nevera portàtil o dues (per bé que el rierol ens pugui servir per a les begudes), una d’elles amb glaçons.

5. Parament de taula: evitem plats i gots de plàstic. Millor de cartró o de fusta. I també podem portar una coberteria i vaixella senzilles de casa. Si en fem un primer rentat al riu, que sigui sense sabó. Tovallons, obrellaunes i llevataps. Setrills o una vinagreta ja preparada en un pot de melmelada.

6. Per cuinar: carbó vegetal, encenedor, graelles, pinces, guants, un drap, paper de cuina, tisores i ganivets per a la carn i taula de tallar.


Berenadors d’Andorra

A Andorra hi ha zones de pícnic a totes les parròquies i la majoria estan equipades amb punts d’aigua, taules amb bancs, aparcament per a cotxes i barbacoa. El web d’Andorra Turisme recull aquestes cinquanta-cinc:

Canillo

Meritxell, Cascada de Moles, Coma de Ransol, Cementiri de Racons, Zona Travenc, Montaup i Envalira

Encamp

Cortals d’Encamp, les Pardines i Torrent Pregó

Pas de la Casa

Port d’Envalira (refugi COEX), Grau Roig i Llac de les Abelletes

Ordino

Font de la Navina, Forat Fosc, Vilaró – Ruta del Ferro, Canya de la Rabassa i Encodina

La Massana

Beixalís, Font del Mallol, Font del Besurt, Font del Bisbe, Oratori de Sant Antoni, Riu Pollós, Moles d’Anyós, nucli antic de Sispony i Roca de la Sabina

Andorra la Vella

La Comella (àrees de pícnic vella i nova), Vall d’Enclar, el Solà, el Ribaló i les Escoles

Sant Julià de Lòria

Comabella, Font de Comabella, Oratori de Sant Cristòfol, Font del Fornell, Font de Montllobar, Coll de la Plana, Prat de l’Avellaner, Bixessarri, Bassera dels Tolls de l’Olla, Prat Gavatx I i II, Torrent Llimois, Canòlich I i II, Solana del Lloser, Mossers, Riu de Mossers, Bosc del Menadís, Coll del Rep, Coll de Jou i Font de la Ca

Escaldes-Engordany

Font de la Closa – Engolasters


Vocabulari de la graellada

Aquí teniu alguns termes relacionats amb els àpats a la graella que a vegades es confonen.

barbacoa 1 Estructura d’obra o aparell portàtil que consta d’un fogar i d’unes graelles, que serveix per a fer-hi menjars a la brasa. 2 Menjada d’aliments preparats amb una barbacoa. Demà farem una barbacoa.

berenador Lloc on anar a berenar, a menjar.

costellada Menjada de costelles. Després del partit hem fet una costellada a la font de l’Arboç.

graellada Menja composta de diverses menes de carn o de peix, rostides a la graella. Van menjar una graellada de peix.

pícnic Menjada a l’aire lliure amb provisions ja preparades, especialment formant part d’una excursió.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt