fbpx

Menjat Andorra

Casa Raubert

Al llibre ‘Formatges dels Pirineus: els 50 millors’, publicat per Cossetània Edicions al final de 2017, hi apareixen productors de formatge bascos, aragonesos, catalans i francesos, però no d’andorrans. I no perquè els andorrans no superessin el tall, és que, simplement, no n’hi havia. Casa Raubert és el primer.

Aquesta anomalia ja s’estava corregint en aquell moment, però va ser un any més tardl pel novembre de 2018, quan va obrir finalment Casa Raubert, la primera marca de formatge d’Andorra. I de formatge artesà a més a més.

Després van estudiar quina raça d’ovella els convenia més i van optar per l’assaf espanyola, originària d’Israel i introduïda al final dels anys setanta a Espanya, on es va encreuar amb les races churra i castellana. El formatger explica que “I’assaf està considerada la millor raça productora de llet: té proteïna, greix, és molt rica en omega 3,en omega 6…” Van anar a Segòvia i van emportar-se’n 50 xais femelles. “Les vam comprar jovenetes perquè era més fàcil que s’adaptessin del pas de 400 m sobre el nivell de mar als gairebé 1.500 m que tenim a Escàs”.

Des de bon començament van confeccionar un catàleg de venda de nou formatges més quallada, recuit, mató i iogurt, el mateix que hi ha ara, tot i que han llançat dos productes nous, el Lligat i el Trufot, amb tòfona. Alguns productes, com els esmentats, duen noms merament descriptius, però d’altres, diu el formatger “tenen noms relacionats amb l’agricultura andorrana: l’Orri és el lloc on munyien les ovelles a les muntanyes, el Conlloc és el contracte privat que feien els pastors andorrans amb els pastors forans per pasturar les muntanyes andorranes, el Torb és un vent típic de la regió, la Boïga és un tros de bosc que es talla per convertir-lo en pastura…”

Encara no fa un any de l’arrencada i sembla que la Formatgeria Casa Raubert hagi existit tota la vida. Els seus formatges i làctics es poden trobar en molts establiments d’Andorra, inclosos els supermercats més reputats. “I encara podríem estar a més llocs, el que passa és que no tenim capacitat per servir tant”. Els 50 xais inicials s’han convertit en 65 femelles adultes i 3 mascles. I a I’empresa es fa tot a mà —fins i tot l’envasat i etiquetat— i només n’hi ha vuit, de mans.

Que Casa Raubert sigui una marca consolidada no és (al menys no només) un accident afortunat. És una empresa de nova creació, però el mestre formatge compta amb una llarga experiencia treballant en una formatgeria de la Seu d’Urgell. I, com ell mateix diu, hi ha una demanda que ells han vingut a omplir. “Vam pensar que a Andorra no es feia formatge i que era una bona idea fer-ne d’artesanal, fer una cosa que no existia”. El mestre formatger valora: “El turisme ha canviat molt. Avui, el turista vol tastar la gastronomia local, vol conèixer els productes artesanals…” Però no només compra el turista. “Ve molta gent del país a comprar aquí, a la formatgeria”, explica el formatger. La demanda ja hi era, cert, però també creix quan hi ha l’oferta. A Casa Raubert, per exemple, fan visites guiades a la granja per a amants dels formatges i tallers per a escolars. I la marca també és present en esdeveniments esportius com la cursa de monitors de lleure d’Andorra o la Històrica Cursa de Sant Bernabé, patrocini, aquest, amb fonament: la prova s’inspira en la competició que hi havia entre pastors de Sant Julià de Lòria i d’Andorra la Vella per ser els primers, cada diada de Sant Bernabé, en arribar a l’orri de Claror i poder-hi elaborar formatge durant els mesos d’estiu.

“Des de bon començament hem fet un catàleg de nou formatges més quallada, recuit, mató i iogurt, i han llançat dos productes nous, el Lligat i el Trufot, amb tòfona.”

Casa Raubert

Plaça d’Escàs, 3

Escàs (la Massana)

+376 817 600 www.casaraubert.com

2 comentaris a “Casa Raubert”

  1. M’agrada molt com explica el recorregut de la seva
    manera tan meticulósa que van fer per oferir uns productes tan bons i qu’el cos accepta tant bé.
    Jo sóc filla d’un pastor,i la mare ere la que feie els fomatges, el mató, el brossat, i la colada.
    Jo visc a Balaguer pero hem costa de trobar llet i compro la del supermercat el que si trobo són mató y yogures.
    I la pregunta obligada venen productes online?
    Els hi desitjo qu’els hi continuen tenint tants èxits
    per la feina feta amb amor i respecte .
    Salutacions : Quima

    1. Menjat Andorra

      Moltes gràcies, Quima, per compartir-nos la teva experiència i visió! De moment no tenen botiga online, però vivint a Balaguer, segur que pots apropar-te algun cap de setmana! 🙂 Salutacions i gràcies per llegir-nos.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt