fbpx

Menjat Andorra

Plats de Carnaval

El Carnaval és un període festiu caracteritzat pels excessos, també en el menjar, que precedeix la Quaresma, els quaranta dies de preparació i purificació per a la Pasqua, que celebra la ressurrecció de Crist. Durant la Quaresma l’Església prescriu el dejuni, que és la prohibició de menjar carn des de la mitjanit fins a abans de combregar, i l’abstinència que és la prohibició de menjar carn en tot el dia, norma que només s’aplica els divendres.

En vistes que la ingesta de carn serà molt limitada, els dies abans és costum afartar-se’n. El primer dia de Carnaval, el Dijous Gras o Dijous Llarder (que enguany cau el 24 de febrer) és costum menjar botifarra d’ous, bé amb pa amb tomàquet o en truita, a banda d’altres embotits. I pel que fa a dolços no pot faltar la coca de llardons, regada amb cava, vi dolç, moscatell o malvasia.

A l’Alt Urgell i al Pallars és —o era, perquè cada cop costa més trobar-ne— costum menjar el farcit, com explica Climent Miró. I en les Terres de l’Ebre és tradició menjar la fogasseta, un entrepà rodó farcit amb truita de carn, carxofes i alls tendres.

El Carnestoltes s’esdevé en una època de l’any que és —o era, perquè l’escalfament global s’ho està enduent tot— freda i aquest és un altre motiu pel qual les menges tradicionals són altament calòriques. Ara bé, tingueu en compte que els nostres avantpassats llauraven la terra i feien feines principalment manuals, que els feien suar la cansalada i cremar amb escreix tot el que ingerien, i això —excepcions a banda— també ha canviat.

Aquest cicle festiu acaba el Dimecres de Cendra (enguany el 3 de març), quan es fa l’enterrament de la sardina, que simbolitza la mort del Carnestoltes i l’inici de la Quaresma. Aquest dia és costum menjar aquest peix blau, ja sigui en un entrepà o, preferiblement, amb una sardinada popular.

Àpats populars al 2022

Fins aquí la teoria. Què ens diu la pràctica? Vegem quins àpats populars trobem als programes de Carnaval dels comuns andorrans. A Canillo es repartirà coca i xocolata el diumenge 26 a les quatre de la tarda i el diumenge 27 a les sis.

A Encamp podeu assistir a la matança del porc el diumenge 27 a dos quarts de nou del matí i participar a la botifarrada feta amb els productes que se n’hagin obtingut, a la tarda després del Judici dels Contrabandistes. El dimecres 2 es farà també una sardinada popular. Al Pas de la Casa s’ofereix un dinar popular a dos quarts d’una i un sopar de Carnaval a les nou.

A Ordino, dilluns 28 es repartirà caldo de Carnaval a partir de la una i hi haurà xocolatada a partir de les quatre. A Sant Julià de Lòria s’ha organitzat una botifarrada popular el diumenge 27 a dos quarts de nou de vespre. I a Escaldes-Engordany, finalment, es farà una calçotada popular dissabte 26 a dos quarts d’una del migdia.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt