fbpx

Menjat Andorra

Els millors comptes de cuina a TikTok

TikTok està revolucionant el món de les xarxes socials quan semblava que ja estava tot dat i beneït, amb els de sempre (Facebook, Twitter i Instagram) repartint-se el gruix del pastís. Vídeos curtíssims (fa poc el temps màxim s’ha ampliat d’un a deu mintus), funcionament àgil i intuïtiu, filtres superefectius… És l’app més descarregada del 2021 i el 2022, té més de mil milions d’usuaris actius i és la segona xarxa a la qual l’usuari dedica més temps (per darrere de YouTube).

Amb aquests antecedents, era inevitable que xefs, foodies i cuinetes s’hi aboquessin en massa i que acabessin revolucionant els temes i maneres de tractar el menjar. És a dir que si a Instagram tens per norma general fotos de plats, i a YouTube, vídeos interminables d’elaboració dels mateixos plats, intercalats per precs continuats perquè et subscrigui’s al canal i facis clic a la campaneta, a TikTok tens flaixos super-ràpids de receptes, escenes còmiques, píndoles de gastronomia i tot el que us pugueu imaginar.

Hem elaborat una selecció de comptes culinaris de la xarxa, però hem d’admetre que és molt agosarat dir que són els millors. Tampoc són necessàriament els més vistos. Cal remarcar que l’experiència de l’usuari a TikTok és molt personalitzada: en funció dels vídeos als quals has fet like i dels que no, l’algorisme et proposa nous continguts, de manera que mai dues persones veuen exactament el mateix.

Així que compartim alguns comptes de temàtica gastronòmica que ens interessen i diverteixen, ordenats de menys a més seguidors (per ordenar-los d’alguna manera). Hi ha els vostres favorits? No? Quins afegiríeu?

@viicompanyia – 3.000 seguidors

Marta Clot es presenta així: “El vi és fàcil! Humor, tips, ressenyews i més! Sommelier i comunicadora”. I és exactament això, vídeos que desmitifiquen la cultura del vi i que animen tothom a tastar-lo i apreciar-lo.

@persucarhipa – 31.200 seguidors

Receptes tradicionals catalanes i en català. La nostra llengua es fa servir poc a TikTok i encara menys per parlar de cuina. Aquí tenim la base, l’essència, el primer buit que calia omplir, i ara faltarien tokats que s’atreveixin a fer continguts originals i trencadors.

@cocinapalbajon – 210.800 seguidors

Receptes tradicionals, aquestes sí comentades amb veu en off, fetes amb molt amor. Predominen els dolços, dels quals aquesta noia és tota una especialista, però hi ha de tot.

@marcdiaschef – 480.100 seguidors

A vegades cuina, però la major part dels cops comenta, sense haver-les vist abans, receptes d’altres xefs. És graciós quan li agraden (que és molt sovint) i encara més divertit quan s’escandalitza. La seva descripció del punt de cocció de la carn és una broma recurrent i esperada. És andorrà tot i que retransmet en castellà. Té una empresa de cuina a domicili denominada Gastrºgasm.

https://www.tiktok.com/@sad_papi

@sad_papi  1,9 milions de seguidors

Brandon Skier, de 28 anys, va començar el seu canal de cuina a TikTok amb el nom de Sand Papi en honor a un restaurant de Los Angeles on havia treballat i que va tancar a causa del covid. A diferència de molts dels seus coetanis, ha estudiat en una escola de cuina i utilitza els seus coneixements més tradicionals per ensenyar a la gent com preparar àpats de cinc estrelles a casa. Però seguint l’esperit TikTok ho fa accessible per a principiants.

@thatdudecancook– 4,2 milions de seguidors

Les receptes de Sonny Hurrell tenen una pinta excel·lent, però tampoc es pot descartar que part del èxit d’aquest compte es degui al fet que el cuiner es fot de cap contra la seva nevera al final de cada vídeo…

@eliasdosunmu – 4.6 milions de seguidors

Un gran xef (#Top100Influencers segons la revista Forbes), com n’hi ha tants a TikTok. El seu tret diferencial és que tasta productes de supermercat o de cadenes de menjar ràpid i després t’ensenya a fer-ho tu i que quedi infinitament més bo!

@bayashi.tiktok – 32 milions de seguidors

Xef japonès que penja vídeos superdinàmics dels plats que prepara, sovint sense parlar ni música de fons. La successió de sons de talls, remenar, fregir… és gairebé música jazz! No podem obviar tampoc la pinta espectacular de les receptes que fa, tant de la cuina oriental com de l’occidental, ni la cara de satisfacció que posa quan, al final, les tasta.

@gordonramsayofficial – 517 milions de seguidors

Gordon Ramsay és un dels cuiners britànics de més anomenada gràcies a la seva participació en programes televisius com Hell’s Kitchen i Masterchef i, tampoc no ho oblidem, gràcies a les 23 estrelles Michelin que sumen els seus establiments. Les seves taules se li noten a TikTok: fa riure molt (i de pas potser aprenem alguna cosa) quan reacciona a altres vídeos, s’escandalitza i insulta els xefs.

Quines etiquetes puc fer servir per trobar receptes i per penjar les meves i que tinguin més visites?

#TikTokFood

#TikTokCooks

Etiquetes específiques #Pasta #CuinaCatalana #Fideus…

Si publiques en català: #Estiktokat

Com penjo la meva recepta a TikTok?

Pots posar el mòbil amb un trípode davant dels fogons o anar agafant plans mòbil en mà, però després hauràs d’editar-ho. Ara es porta molt l’estil staccato, una successió superràpida de plans. Però no es tracta d’imitar ningú sinó de tenir el teu estil propi. No ho facis igual que els altres, fes-ho diferent!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt