La gastronomia com a eina de transformació creativa i sostenible
Què et ve al cap quan escoltes alguna cosa sobre la gastronomia sostenible? Alguns pensen que són plats costosos, altres ho veuen com una nova moda. Tanmateix, la paraula sostenibilitat va més enllà del que la majoria de la població té a la ment, sobretot en el món de la restauració.
Bàsicament, si hem de definir què és la gastronomia sostenible és “saber utilitzar els recursos naturals de forma responsable per al consum i a la vegada, cuidar al medi ambient”.
En aquest sentit, té en compte l’origen dels ingredients, com es cultiven i com arriben a l’establiment, i per descomptat, a cada plat. A més, es minimitza el desaprofitament dels aliments amb la reutilització i el reciclatge i s’introdueixen opcions de menú més saludables. A la vegada, s’utilitzen envasos alimentaris sostenibles, productes de neteja ecològics i equips de baix consum energètic.
El canvi climàtic cada cop més present
Actualment, en la mesura que la preocupació per al canvi climàtic i els ecosistemes danyats es filtren a través de la consciència del consumidor, fa que aquests s’orientin cap a restaurants que adopten posicions d’actuació el més sostenibles possible. Aquest fet influeix molt en les decisions de les persones a l’hora de dinar fora.
Si un client està dubtant entre dos restaurants similars, però un d’ells té una proposta sostenible, quin creus que serà l’escollit?
Compartim amb tu alguns dels beneficis que aporta la sostenibilitat als restaurants:
- FIDELITAT: Quan els valors d’un restaurant s’alineen amb les d’un client, la possibilitat de fidelitzar-lo i que torni és 100% segura. Sentiran que els seus diners han contribuït de manera positiva en el món i a la vegada, han gaudit d’una proposta gastronòmica saludable, fresca i saborosa.
- ESTALVI: En fomentar l’ús de productes de proximitat i quilòmetre 0 per reduir l’impacte mediambiental que provoca el transport, o el consum energètic d’equips de treball més sostenibles que afecten en la reducció del preu final i, a la vegada es afavoreix el sector agrícola, molt oblidat en els últims anys.
- BENESTAR: En tractar-se de productes més naturals, sense additius químics ni conservants, es veu afavorida la salut i en conseqüència, el benestar energètic de les persones que s’alimenten de forma sostenible i saludable.
Fer un pas cap a sostenibilitat no és un procés que es faci d’un dia per l’altre, però és molt important anar incorporant aquesta pràctica a poc a poc. Amb el temps descobrirem que, les empreses que descuiden les pràctiques sostenibles cada cop seran menys atractius per al client.
La reputació positiva és un impuls a nivell comercial que afavoreix molt a un establiment on, a més d’oferir una experiència gastronòmica de qualitat, la contribució amb la cura del medi ambient es converteix en un acte inavaluable.
Fa uns mesos va compartir un article que parlava d’aquestes tendències on sintetitzàvem l’informe elaborat per UnileverfoodSolutions.