Les jornades gastronòmiques Andorra a Taula van començar l’any 2011. Els objectius amb els quals es van crear eren:
- Fomentar entre els responsables i cuiners dels establiments hotelers i de restauració del país un interès per la cuina de km 0 o, millor, de proximitat, donant valor als productes de muntanya i als receptaris de les àvies i mestresses de casa.
- Aprofitar les temporades baixes (camí de la desestacionalització) per donar a conèixer la nostra cuina “diferencial” als turistes, amb uns menús personalitzats, amb una bona relació qualitat-preu, i fer-ho amb una campanya de promoció adequada.• Igualment i no menys important, que els residents tinguessin l’opció de degustar i familiaritzar-se amb aquets menús de cuina en dins i gaudir-los en família, celebracions o grups d’amics als diferents restaurants participants.
- Aconseguir que la gastronomia formés part dels atractius principals del país, per tal de generar atracció turística, fugint de la “cuina internacional”, de tant mal record.
Al llarg d’aquests anys, s’han anant fent diferents proves:
- Es va començar per exigir un producte obligatori: vedella d’Andorra, truita de riu, porc, bacallà… per sensibilitzar els professionals del país.
- Es va demanar des d’un menú amb tres especialitats a triar en tres grups a un menú degustació de 5-8 plats.
- Es va establir un ventall de preus perquè cada restaurant tingués possibilitat d’adaptar les matèries primeres de cada menú.
- Els primers anys, les jornades es van fer dues vegades al any, el mesos de maig i novembre. A partir del 2016 només es fan al novembre atès que la tardor tenim més varietat de productes.
Aquest 2021 celebrarem la quinzena edició de l’Andorra a Taula, que és un número prou important com per poder analitzar amb perspectiva la seva evolució. Les dades següents aporten elements per fer una valoració:
- El nombre total de restaurants participants al llarg d’aquestes catorze jornades ha estat de 438, amb una mitjana de 33 establiments per edició.
- L’any 2011 va ser l’any amb més restaurants participants, amb un total de 44. S’ha d’explicar que coincidint amb el començament del Bàsquet Club Andorra es va fer una molt important campanya conjunta amb molta implicació del Ministeri de Turisme. Andorra Turisme i Govern sempre han participat a les jornades, disminuint la seves aportacions en funció de la contractació de publicitat privada.
- L’any 2020, en plena pandèmia de la Covid-19, únicament van participar 24 restaurants, quatre del quals no van poder obrir.
- El nombre de menús venuts és de 83.195 al llarg de les catorze edicions, amb un mitjana de 5.943 menús per any.
- L’edició més exitosa pel que fa a menús servits va ser la de l’any 2016, amb 7.436. La que menys van ser la del 2020, amb 2.561 venuts. Lògicament, la pandèmia va ser la causant d’aquest descens.
Confiem que aquesta tardor 2021, les nostres jornades, organitzades sempre des de la Unió Hotelera d’Andorra i amb la col·laboració de molts restaurants que han cregut i continuen confiant en aconseguir el objectius inicials, tinguin prou èxit, per continuar amb la seva consolidació. Els recomanem no deixar passar l’oportunitat de aprofitar l’ocasió per fer un bon àpat d’Andorra a Taula.
Deixem en mans de cadascú considerar si després de quinze edicions hem de millorar i com, si us plau.
A la Unió Hotelera, uhotelera@uha.ad, recollirem les seves amables opinions i consells. Moltes gràcies i bon profit!